Цачева посети най-големия търговско-икономически център в Китай – Шанхай

България е добро място за инвестиции и това вече се знае от нашите партньори в Китай, заяви председателят на Народното събрание

Готови сме да работим за развитието на двустранните отношения между България и Китай, заяви председателят на Градското събрание на народните представители на Шанхай Ицуей Ин на среща с председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Българската парламентарна делегация, която е на официално посещение в Китай, посети най-големия търговско-икономически център в страната – Шанхай.

Убедена съм, че вашето посещение ще насърчи сътрудничеството между законодателните органи на двете страни, отбеляза Ицуей Ин пред българските депутати. Шанхай е голям град с население от 24 милиона души, който икономически се развива много бързо, посочи тя. През последните години полагаме усилия за повишаване на жизнения стандарт на жителите му и за подобряване на градската среда, добави председателят на Градското събрание на народните представители на Шанхай.

България и Китай имат отлични политически отношения, диалогът между законодателните институции е на високо ниво, но е важно да се развиват и контактите между представителите на местните власти, отбеляза председателят на Народното събрание. Цецка Цачева изрази увереност, че сътрудничеството между София и Шанхай ще продължи да се развива, още повече, че София и Шанхай са побратимени градове.

По-рано председателят на Народното събрание и водената от нея парламентарна делегация разговаряха с президента на китайската компания CEFC Чън Циуту. Компанията е сред най-динамично развиващите се в Китай, най-голямата в Шанхай и осма по големина в страната, като основната й дейност е насочена в сферата на енергетиката. Тази фирма вече е проявила интерес за инвестиции в различни секторни политики в България и днес потвърди този интерес, отбеляза Цецка Цачева.

Президентът на CEFC Чън Циуту подчерта, че България е много перспективна страна и има възможност за съвместен бизнес между китайски и български компании.

България е добро място за инвестиции и това вече се знае от нашите партньори в Китай, подчерта председателят на Народното събрание. Според Цецка Цачева е необходимо да има тясна връзка между представителите на България в Китай и при заявен интерес от китайска компания, те трябва да предоставят информация за проектите, които страната ни се готви да реализира. Трябва да използваме тези възможности и интерес, които се заявяват от страна на Китай към България, добави тя.