България се присъедини към новата конвенция за сигурността на футболните стадиони

Церемонията по подписването на конвенцията се състоя на "Стад дьо Франс"

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев подписа от името на българската държава новата конвенция на Съвета на Европа за интегрирана безопасност, сигурност и начин на обслужване по време на футболни мачове и други спортни мероприятия. Документът подлежи на последваща ратификация.

     Церемонията по откриване на подписването на конвенцията се състоя на "Стад дьо Франс" преди последния четвъртфинален мач между Франция и Исландия на Евро 2016 в присъствието на генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд и председателя на комисията на УЕФА по въпросите на стадионите и сигурността Михаел Ван Прааг. Домакин на събитието беше генералният секретар за спорта към министъра на градоустройството, младежта и спорта на Република Франция Тиери Браяр. Общо 14 държави подписаха конвенцията по сигурността в първия ден, останалите страни-членки на Съвета на Европа, страните-членки на Европейската културна конвенция и страните, присъединени към сега действащата Европейска конвенция за насилието и лошото поведение на зрителите при провеждането на спортни мероприятия, в частност футболни срещи (Конвенция 120) могат да го направят в последствие.

     Конвенцията за интегрирана безопасност, сигурност и обслужване на футболни мачове и други спортни събития ще замени сега действащата Конвенция 120, създадена през 1985 г. след трагедията на Хейзъл и която е в сила за България от 1 декември 1996 г. В изготвянето на новата конвенция са взели участие експерти, натоварени с мониторинга на изпълнението на Конвенцията от 1985 г., експерти на ФИФА, УЕФА, Интерпол, Асоциацията на европейските професионални футболни лиги и организации на привърженици.

     "Тази конвенция е създадена не само за предотвратяване на футболното хулиганство, а и за създаване на позитивна атмосфера на стадионите", заяви генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд. Той изрази становище, че правилният подход е превенцията преди насилието да ескалира. Според Михаел Ван Прааг сблъсъците между руските и английските привърженици на Евро 2016 са напомнили, че отговорните институции трябва да направят повече за предотвратяването им. "Наше задължение е да направим спортните събития привлекателни и сигурни", каза Тиери Браяр.

     Новата конвенция отчита промените, настъпили във всички сфери на обществено-икономическия живот, насърчава активното сътрудничество между всички заинтересовани страни в осигуряването на безопасността на спортни прояви. Интегрираният подход, за който говори конвенцията, признава, че ролята на всяко звено - публична или частна организация с отговорност към безопасността, сигурността и обслужването на спортни събития - е еднакво важна и действията им трябва да са координирани. Предвиждат се мерки за предотвратяване и наказване на актове на насилие и лошо поведение, забрана за влизане на стадионите или ограничения за пътуване в чужбина. Изискват се ясни полицейски процедури за използване на пиротехника, насилие или недопустимо поведение, расистко или друго дискриминиращо поведение. Конвенцията предвижда страните, които я подпишат, да подпомогнат международното сътрудничество като създадат Национално футболно звено.

     Конвенцията приема, че безопасността, сигурността и обслужването не могат да бъдат разглеждани изолирано. Голямо внимание се обръща на спортната инфраструктура. Страните трябва да осигурят ефективни лицензионни процедури за стадионите и другите спортни съоръжения и привлекателна среда за всички обществени групи, включително деца, възрастни хора и хора с увреждания.

     В началото на май тази година Министерството на младежта и спорта също инициира създаването на междуведомствена работна група, която да актуализира „Наредба за сигурността на спортните обекти и мерките срещу насилието и лошото поведение на зрители преди, по време и след провеждане на спортни прояви, организирани на стадиони и в спортни зали", която е създадена в съзвучие със сега действащата Конвенция на Съвета на Европа. В последните години предписанията на наредбата създадоха доста проблеми на различни спортни съоръжения в столицата и страната, именно заради остарелите разпоредби по отношение на състоянието на спортните съоръжения и тяхното категоризиране.