Фандъкова: Не трябва да се обещава, а да се поемат ясни ангажименти

Цената на билета е висока, но всеки може да има алтернатива и да не го ползва, заяви тя

"Не трябва да се обещава, а да се поемат ясни, конкретни ангажименти, след като си съгласувал с всички страни, от които зависи."

Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова в предаването "Събуди се" на Нова тв, запитана за 10-те процента увеличение на заплати, обещани от вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева на учителския събор.

"Липса на добра комуникация и подготовка" да се отправят послания към 12 000 учители, които после ще ги отправят към останалите до към 100 000 колеги - така си обяснява Фандъкова недоразумението, чието начало бе поставено на събитието, по въпроса ще се увеличат ли в крайна сметка заплатите. "Много внимателно трябва да се отправят посланията", повтори Фандъкова. Тя отчете, че никой не е обърнал внимание на акцента от нейното изказване на учителския събор - в системата на образованието да се търсят практиките на иновативните училища.

Фандъкова представи акцентите в програмата за развитие на столичния транспорт.

През 2019 г., освен нови поне 12 км метро с 12 линии, средната възраст на автобусите ще е до 5-7 години.

Снощи е получила снимките на първите нови трамваи, които от есента ще тръгнат по линия 1.

През август пристигат 90 нови автобуса.

"Има повече от 20 вида карти за пътуване", каза кметът на столицата по въпроса за новата цена на билета. Фандъкова е възложи програма за постоянен контрол по т.нар. рискови линии - тези, по които пътуват най-много гратисчии, понеже съвестните пътници се дразнят. Иначе тя не е възлагала увеличение на броя на контрольорите, но пък е наредила у всеки шофьор да има билети и монети за връщане за пътниците, които нямат точно 1,60 лв., за да си купуват от автоматите в тролеите и трамваите.