Шампиони представиха пред над 1000 деца 9-те родни обекта включени в списъка на ЮНЕСКО

Най-добрият посланик на България по света са нашата култура и нашите спортни успехи, заяви заместник - министърът на младежта и спорта Асен Марков

Девет български шампиони запознаха в парк „Възраждане“ над 1000 деца с 9-те родни обекта, включени в Списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство.
    В организирана от Министерството на младежта и спорта „Щафета за знаещи“ по повод 60-годишнината от членството на България в Организацията на ООН за образование, наука и култура се включиха Тереза Маринова (лека атлетика), Станимира Петрова (бокс), Мария Оряшкова (самбо), Петър Стойчев (плуване), Владимир Николов (волейбол), Александър Петров (кикбокс), Павел Лефтеров (автомобилизъм), Константин Папазов (баскетбол) и Александър Александров (футбол). Чрез събиране на автографи от звездите върху брошури с информация за обектите и визитки на спортистите учениците от столичните спортни училища и от район „Възраждане“ се запознаха с Мадарския конник, Боянската църква, Казанлъшката гробница, Скалните църкви в с. Иваново, Стария Несебър, Рилския манастир, Тракийската гробница в с. Свещари, Националния парк „Пирин” и Биосферния резерват „Сребърна”.
    „Най-добрият посланик на България по света са нашата култура и нашите спортни успехи. Спортът насърчава ценности като честност, равенство, ангажираност, смелост, работа в екип, зачитане на правилата и законите, зачитане на себе си и другите, общностен дух и солидарност, както и забавление и удоволствие. Той е феномен, който развива връзките между хората. Именно затова считам, че спортът е един от най-подходящите начини да отбележим годишнината от членството на страната ни в ЮНЕСКО“, заяви по време на официалното откриване на събитието заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков.
    Паралелно с „Щафетата на знаещите“ в комплекс „Спортна София, зона Б5“ се проведоха и турнири по футбол, волейбол, баскетбол, петанк и тенис на маса.
    В демонстративен футболен мач пък един срещу друг се изправиха българският участник на Световното първенство по футбол за бездомни хора „Отбор на надеждата“, подпомогнат от футболистки на НСА „Васил Левски“ и тим, съставен от бившите футболисти Константин Мирчев, Радослав Здравков, Станислав Ангелов, съветникът на министър Красен Кралев – Гошо Гинчев, журналисти и служители на ММС.
    Събитието се организира с подкрепата на ЮНЕСКО, район „Възраждане” и кмета на района Савина Савова и „Софийски имоти” ЕАД. То е част от Националния план за отбелязване на 60 години България в ЮНЕСКО и е в подкрепа на „София 2018 – Европейска столица на спорта”.