Серхио Рамос - конкурент за "Златната топка" на Меси и Роналдо

Лео и Кристиано ще водят задочна битка за скъпоценния трофей от Евро 2016 и Копа Америка

Финалът в Шампионската лига на "Сан Сиро" в Милано, в който Реал с кански мъки взе 11-ата след дузпи с Атлетико(Мадрид) отмина. Феновете ще си спомнят за шумните купони във фен зоните пред Катедралата (Il Duomo) в Милано. Също и около и в откритите пространства на Кастело Сфорцеско. Както винаги, за подобни събития бе пълно с наливна бира и различни вкусни ястия. В една от галериите прожектираха култови моменти от досегашните финали на Купата на европейските шампиони, която прерасна в Шампионска лига. По стените бе пълно със снимки запечатали славни моменти на играчи вдигнали Купата с ушичките. Както и на едно място бяха подредили фланелки с автографи на играчи участвали през годините в този славен турнир. В негласното състезание във фенските песни по-шумни и по-мелодични бяха тези на Атлетико. Усещания ще има и за хубавия и мощен глас на надеждната италианска певица с псевдоним Лайка. Лъчезарното момиче  пя на италиански и английски език. Ще останат спомени от винаги претъпканото метро с фенове и на Атлетико и Реал. Които в стремежа си да се надпяват и да блъскат покривите на вагоните в ритъм произвеждаха земетръсно усещане.

 

Всичко това бе прелюдия на големия драматичен финал завършил в полза на Реал. Финалът в Шампионската лига всяка година слага неписан официален край на футболната пролет. Преди да започнат пак евротурнирите и първенствата на Стария континент през есента.

А тази 2016 година лятото ще е наситено с двете големи първенства. В САЩ ще се проведе шампионат номер 100 на Копа Америка, а във Франция ще се състои европейското първенство. Винаги такива форуми дават отпечатък върху кандидатите за "Златната топка" в края на годината.

Обичайните носители на най-голямото индивидуално футболно отличие в последните години това лято ще проведат задочен спор за "Златната топка". Меси със своята Аржентина на Копа Америка,а Роналдо с Португалия на европейското във Франция. Кристиано вкара много голове в Шампионската лига, стана и носител на Шампионската лига с Реал. Меси взе дубъл,като спечели с Барселона Ла Лига и Купата на Испания.

И отново има един футболист,който потенциално може да конкурира Меси и Роналдо за "Златната топка". Става въпрос за капитана на Реал и национал на Испания Серхио Рамос. В Милано Рамос отново бе централна фигура. Стана и играч на мача. Откри резултата, макар и от "дребна" засада. После не мигна при дузпите и реализира. На всичко отгоре участва в тегленето на жребия къде да се бият дузпите. Уж изгуби жребия, но всъщност го спечели. Защото Атлетико поиска да изпълняват дузпите втори, а за Реал остана ударите от бялата точка да се бият пред вратата на феновете на "белия балет".

Да не говорим,че в самия мач Рамос с риск да бъде изгонен спря голова атака за Атлетико с влизане в стил Брус Ли. Но английския съдия Клатенбърг свикнал на реалностите на Острова сметна,че това влизане не е за картон,а по-остър шпагат. И така, ако Рамос и неговата Испания тръгнат да защитават своята европейска титла от 2012 ,то Серхио има шанс да се пребори за "Златната топка".

Да не забравяме,че Рамос имаше същия шанс и преди световното в Бразилия през 2014 година, но неговата Испания дори не излезе от групите.

Друг потенциален кандидат за "Златната топка" би бил Антоан Гризман. Но след като изпусна дузпа в началото на второто полувреме на финала за Атлетико срещу Реал, независимо,че вкара при изпълнението на наказателни удари, трябва да направи много. "Поне" да стане европейски шампион с Франция и "най-малкото" голмайстор за "петлите".

Разбира се, че статуквото между Меси и Роналдо няма да бъде променено, ако Кристиано завлече своята Португалия поне до полуфиналите,а Меси стигне най-малко  финал с Аржентина.

Предстоят ни интересни моменти и на Копа Америка в САЩ и на Европейското първенство във Франция.

През юли ще се види дали обичайните заподозрени Меси и Роналдо си остават. Или Гризман, Рамос, а защо не и други, да дадат заявка за сериозна конкуренция за "Златната топка". Предстои да видим...