11-ата КЕШ/ШЛ на Реал издърпа Зизу нагоре

Печеният Чоло Симеоне се удари за втори път в сграбчване на първата

Зинедин Зидан може и да не е опитен треньор,но няколко фактора му помогнаха да спечели 11-ата КЕШ/ШЛ за Реал(Мадрид). Най-напред изключително  домашната обстановка  при "меренгес". Зизу има спечелена Шампионска лига  с отбора на Реал още през 2002 година във финал срещу Байер (Леверкузен) на младия тогава Бербатов. Попадението от волле на Зизу още се върти по специализираните филми за историята на КЕШ/ШЛ като едно от най-зрелищните.

Впоследствие Зизу стана помощник-треньор на Анчелоти, с който се познават още от Италия. Интелигентен футболист, а сега и треньор като французина очевидно е попивал внимателно всичко от Карло. На всичко отгоре бе помощник-треньор през 2014 на Анчелоти когато Реал взе десетата. При това срещу Атлетико.


Зизу обърка смените на финала в Милано, като извади от игра добре  представящите се Бензема и Крос,но буквално късметът и историята го покриха.

Очевидно е много трудно дори за печен треньор като Чоло Симеоне да спечели за тим като Атлетико (Мадрид) първата. И изобщо първата винаги е трудна, за който и да е тим. А  Зизу имаше, преди да спечели като старши треньор 11-ата с Реал,  резерв от солидни успехи, и като играч, и като помощник - треньор на "Бернабеу".

Помогна му и факта,че продължи политиката на Анчелоти спрямо звездата и примадоната Кристиано Роналдо. А именнто да не влиза в конфликт с португалеца. Както го направи Бенитес и си тръгна бързо, бързо.

Дори на финала в Милано се видя отблизо как Роналдо буквално не можеше да ходи от налегналата го контузия, и за която тръбеше преди това,че  му няма нищо. Но явно Зизу рискува да го постави, макар и като паметник, за респект.

И накрая същият този "паметник" Кристиано вкара и последната пета решаваща дузпа и се окъпа в любимата си суета.

Друг е въпросът защо феновете на Реал не му скандират името така често, както тези на Барса на Меси. Очевидно, колкото и голове да вкараш за даден тим и купи да му донесеш не може да излъжеш феновете, че го правиш от много любов и вроден талант. При Кристиано има страхотна лична амбиция да побеждава и затова тренира зверски за да компенсира липсата на вроденото при Меси. Да, Роналдо тегли Реал,но при клуб, който печели най-голямото клубно отличие едва ли не рутинно,това не може да впечатли до такава степен феновете на този отбор. Да, те се радват, отиват в Мадрид всеки път на фонтана Сибелес да празнуват до зори, но при вече 11-ата никога мечтата за 12-ата няма да е като за първа.

Може би неслучайно се чуват скандирания на името на Предраг  Миятович. Защото той успя наистина да върне нещо специално на този клуб абониран за КЕШ/ШЛ. А именно през 1998 година на финала между Реал и Ювентус да отбележи единствения гол за 1:0 и с него да донесе познатия трофей с ушичките, който не бе влизал във витрината на Реал от 1966 или от 32 години. Тогава може да започнеш да изпитваш жажда и нещата да не изглеждат външно показни и рутинни. Дори при радостта.

Какво ще стане с Чоло Симеоне? След мача на пресконференцията на "Сан Сиро" аржентинеца заяви,че вече ще помисли дали да остане на "Висенте Калдерон".

Наистина след като на два пъти си бил толкова близо до най-сладката първа титла в най-комерсиалния турнир и да не я сграбчиш, след като си направил абсолютно всичко, никак не е приятно.

Диего Симеоне разбира се ще иска да се развива още и още. Може би смята, че е достигнал тавана в храбрия тим на Атлетико(Мадрид). Но защо да не опита и трети път да направи нещо с тези играчи, които са готови да сторят всичко заради него на терена. Където няма примадони като Кристиано Роналдо, а биткаджии. В крайна сметка през този сезон Атлетико мина през иглени уши до финала сед победа с дузпи над ПСВ Айндховен и после отстраняване на Барселона и Байерн. И на последната права в Милано тимът на Реал бе изправен до стената. И този път наистина ударът в гредата от дузпа на Хуанфран бе малката, но уви съществена разлика.

Психиката на Чоло и Атлетико очевидно няма да паднат. Защото след 2014, отборът отново намери сили да е на финал и през 2016. Ще бъде невероятна история, ако за трети път Реал и Атлетико играят на финал в Шампионската лига. Този път през 2017 година в Кардиф. Е, именно заради подобно предизвикателство ,или който и да е друг отбор на финала, тимът на Атлетико трябва отново да бъде воден от Чоло...