В Прага посрещнаха руските „Нощни вълци” с шпалир на позора

Мотоциклетистите отговаряха с клаксони и продължаваха без да спират

На Вацлавския площад, в центъра на Прага, стотици активисти образуваха „шпалир на позора” на членовете на покровителствания от руския президент Владимир Путин колоездачен клуб „Нощни вълци”, предаде агенция „Униан” с позоваване на руския журналист Олег Пшеничний.

Журналистът публикува в профила си във Facebook видеокадри от преминаването на представителите на клуба, които в случая пътуваха с мотоциклети.

Активистите развяваха флагове на ЕС и НАТО, както и украински и американски знамена, и скандираха „Позор!”, „Долу”, „Долу окупаторите!”, „Заминавайте си в Русия!” и други подобни възгласи.

Мотоциклетистите отговаряха с клаксони и продължаваха без да спират.   

Участниците в протеста организираха и хепънинг, на който руският президент Путин и чешкият държавен глава Милош Земан бяха изобразени като „зелени човечета”. Активистите разгърнаха и голям портрет на Путин, наподобяващ Хитлер.

Членовете на клуба „Нощни вълци” всяка година предприемат пробег по по маршрута Москва-Берлин. Те обясняват, че целта е отбелязване на „победата над нацизма”. През тази година те започнаха походи си на 29 април от Москва, като планираха да преминат през Беларус, Полша, Словакия, Австрия и да пристигнат в Берлин на 9 май.   Лидерът на „Нощните вълци”  Александър Залдостанов е известен с личното си приятелство с Путин.