Русия, Китай и Индия оформят съюз срещу тероризма

Свят

19-04-2016, 00:27

Автор:

Руслан Иванов

Всичко от Автора

Външните министри на трите страни проведоха разговори в Москва

Външните министри на Русия, Индия и Китай обсъдиха възможностите за сътрудничество в противодействието на химически оръжия, които попадат в ръцете на терористи, съобщи ТАСС. „Обсъдихме перспективите за разширяване на сътрудничеството в борбата с трансграничните заплахи за сигурност: тероризъм, екстремизъм и трафик на оръжия за масово поразяване. В това число влизат и химически оръжия, достъпни за терористи“, заяви руският външен министър Сергей Лавров.
„Позицията на нашите страни има широко регионално и международно значение. Ние имаме подобни подходи във външната си политика. Сериозните промени в регионалната и международна ситуация, изискват от нас да разширим практическото сътрудничество. Ако заговорим в един глас, светът ще ни слуша. Ние имаме готовност да работим с Индия и Русия“, заяви китайският външен министър Ван И.
„Ние трябва да разработим ефективна стратегия в борбата с тероризма. В това число влиза и сътрудничество с ООН. Аз нямам търпение да работя с моите колеги. Ние имахме добър обмен на мнения относно ситуацията в Близкия Изток. Ние подчертахме нашия ангажимент за осигуряване на стабилност в региона. Съгласни сме, че международната общност трябва да продължи да работи в сътрудничество с правителството на Афганистан. Там трябва да се търси мир. Трябва да продължи борбата с тероризма.
Отново обсъдихме реформата в ООН. Поинтересувахме се от мнението на Русия и Китай по въпроса. Важно е, че Индия стана член на Съвета за сигурност. Русия и Китай обещаха да улеснят членството на Индия в Шанхайската организация за сътрудничество. Предстои ни ключов етап от икономическото развитие.“ заяви индийският външен министър Сушма Сварадж.