Камен Ситнилски бе намесен в грандиозен скандал приживе

Той внезапно почина снощи на връщане от Черна гора

През 2012 г. починалият днес бивш зам.-главен прокурор Камен Ситнилски ба замесен в грандиозен скандал. Появиха се записи, в които той уговарял свои подчинени прокурори да го изберат за член на Висшия съдебен съвет (ВСС). Според източници от службите ставало въпрос за СРС, съобщава "24 часа".

Записите се появиха дни преди Общото събрание на прокурорите, на което трябваше да бъдат излъчени четирима обвинители за ВСС, които след това Народното събрание да гласува.

Висшият съдебен съвет го уволни, той обжалва пред Върховния административен съд (ВАС). При първоначалното обжалване магистратите приеха, че уволнението на Ситнилски е незаконно, защото е сторено с 16 гласа вместо 17. Но петчленен състав на Върховния административен съд постанови, че за уволнението на магистрат от ВСС са достатъчни 13 гласа, и върна казуса за ново разглеждане.

При него съдиите приеха, че лобирането в полза на Ситнилски да влезе в съвета от прокурорската квота е факт. “Като зам. главен обвинител той чрез началници на отделни прокурори се е възползвал от служебното йерархическо подчинение на прокурорите в страната с цел манипулиране волята им при осъществяване на избор”, пишат в решението шефът на съдебния състав Милка Панчева и Румяна Папазова.

Това решение подлежеше на обжалване пред 5-членен състав на ВАС, който още не го е разгледал.

Междувременно пред Съдебната палата имаше протести срещу Ситнилски. Сред най-дейните протестиращи бе прословутият Бисер Миланов – Петното.