ВСС уволни дисциплинарно Камен Ситнилски

Бившият зам.-главен прокурор обяви намерението си да обжалва

След двучасово обсъждане и двойно гласуване Висшият съдебен съвет уволни своя колега и бивш заместник-главен прокурор Камен Ситнилски. За освобождаването гласуваха 16 от членовете на съвета, при изискване в закона за повече от 2/3 от състава на кадровия орган на Темида.

Причина за решението е в изтеклите записи на телефонни разговори, от които става ясно, че Ситнилски е участвал в договорки за нагласен избор на членове в съдебния парламент.

Производството срещу него започна миналата година. През юли Етичната комисия на Висшия съдебен съвет реши, че Ситнилски заслужава наказание и случаят беше даден на дисциплинарна комисия, припомня Дарик радио.

Ще обжалвам решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) пред Върховния Административен съд (ВАС). Това каза потърпевшият Ситнилски. Той добави: „Решението на ВСС за предсрочно освобождаване на негов член се приема с мнозинство повече от 2/3 от членовете му – 16.6 души. Това е член 27 ал.6 от ЗСВ. Няма как да не ги закръглим на 17 души. Казах, че ще отида в инстанциите, където има повече право и там ще търся правото“.

Бившият заместник-главен прокурор се обяви за човек на доказателствата. Той добави: Вярвам на доказателствата. Посъветвах ги и те да вярват в доказателствата. Това е единственият начин юристът да действа правомерно. Очаквах да действат така. Колегите, които са гласували против – 8 души, са ми достатъчни“.

Часове преди безпрецедентното гласуване по предложение на седем от съдебните кадровици срещу Ситнилски беше образувано второ дисциплинарно производство -  за натиск върху заместник главния прокурор Ася Петрова във връзка с работата й по делото "Килърите", припомня БНР.