САЩ отново ще патрулират в Южнокитайско море

За трети път Пентагона ще изпрати военни кораби, които да патрулират около спорните острови в Южнокитайско море

Според Ройтерс засега не е известно колко и какви кораби ще бъдат изпратени. Военноморските сили на САЩ са подчертали, че имат намерение да увличат числеността и сложността на ученията в региона.

САЩ осъществяват патрулирането в спорните райони, за да осигурят свободното мореплаване. По-рано президентът на Китай Си Дзинпин предупреди САЩ да не се намесват в спорната ситуация около островите. Според него „и САЩ, и Китай, както и други страни имат значителни интереси Азиатско - тихоокенския регион, които трябва да се уважават“. Срещата на президента Барак Обама с китайския президент бе най-напрегната от програмата му по време на срещата на върха по ядрената сигурност във Вашингтон.

Южнокитайско море е част от Тихия океан. Площта му е 3 500 000 кв.км. В морето се намират архипелази от стотици острови, много от които са постоянно под водата. В Южнокитайско море са открити огромни залежи на нефт и природен газ. През Южнокитайско море преминават почти една трета от световните морски товари. За островите претендират освен Китай, страни като Бруней, Виетнам, Малайзия и Филипините.