САЩ ни пращат нова танкова бригада да ни пази от "руска агресия"

САЩ ще разположат за постоянно още една бронетанкова бригада в Източна Европа на ротационен принцип от февруари 2017 г. като част от усилията за възпиране на евентуална руска агресия, предаде Франс прес, цитирана от БТА, като се позова на изявление на Пентагона.

"Ротациите ще бъдат непрекъснати и ще позволят постоянно бронетанково присъствие и подобряване на обучението и ученията със съюзниците" от НАТО, заяви Лаура Сийл, говорителка на Пентагона. В Източна Европа постоянно ще присъства една бронетанкова бригада, подчерта тя.

НАТО и Пентагонът вече са споменавали за разполагането на бронетанковата бригада на ротационен принцип в Източна Европа, без да съобщават точни дати. През февруари Вашингтон обяви, че е готов от 2017 г. да увеличи четири пъти разходите за засилване на американското военно присъствие в Европа. Те ще достигнат 3,4 милиарда долара.

С тази бронетанкова бригада, състояща се от 4200 войници с танкове и бронирани машини, американската сухопътна армия ще разполага постоянно с три бойни бригади в Европа. В случай на конфликт трите бригади, заедно с предварително складираната техника, ще могат бързо да сформират пълна дивизия, предвиждат плановете на Пентагона.

Общо в Европа има 62 500 войници от всички родове на американската армия.

От пролетта на 2014 г. НАТО предприе серия от мерки за успокояване на съюзническите страни от Източна Европа, включително откриване на логистични центрове, промяна в позициите на техниката, изпращане на изтребители в балтийските страни и разполагане на повече кораби в Балтийско и Черно море.

Москва постоянно предупреждава да не се разполагат за постоянно значителни съюзнически сили по нейната граница. Тя смята това за противоречащо на договора между Русия и НАТО, подписан през 1997 година.

Постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушков днес заяви за руския тв канал "Россия 24", че Москва няма да наблюдава пасивно засилването на военното присъствие на САЩ в Европа, предаде ТАСС. Той предупреди, че Русия ще вземе всички необходими според нея военни мерки, за да компенсира това "с нищо неоправдано засилено присъствие", и добави, че отговорът й ще бъде "напълно асиметричен".