Министър Лукарски представи ОП "Инициатива за малки и средни предприятия"

Програмата ще насърчи предприемачите за търсене на свеж финансов ресурс

Оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия“ (ОПИМСП) е силен инструмент за насърчаване на предприемачите, заяви министър Божидар Лукарски при откриването на информационната среща по повод предстоящото стартиране на ОПИМСП. 

Програмата ще насърчи предприемачите за търсене на свеж финансов ресурс, те ще могат да получават гаранции за кредитите от финансовите институции. Надявам се да свали и цената на кредитите, обясни министър Лукарски.

“Оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия“ е на стойност 102 млн евро. Очаква се 6 пъти мултиплициране на средствата и да се активират 600 млн евро. С програмата ще събудим спящите в банките пари. Очакваме ратификация от НС, после ще изберем финансови посредници и се надявам през есента средствата да са достъпни за фирмите”, допълни министърът на икономиката.

 

Министър Лукарски връчи договори по третия краен срок на процедурата  за подобрявяне на производствения капацитет на МСП по ОП “Иновации и конкурентоспособност”. От подадени 203 проекта, одобрени за финансиране са 53 за 28,5 млн лв. Общо по трите срока на тази процедура одобрени за финансиране са 470 проекта за 259 млн лв. Скоро ще бъде пусната и процедурата за енергийна ефективност на МСП, в момента отворени са две процедури за иновации. По третия краен срок 64% от проектите са от Северозапада.