Лукарски за РБ: Представяме се добре на изборите, защото сме единни

ДСБ решава утре на своето Национално събрание за оставането си в Блока и във властта

Реформаторите няма да се разпаднат при евентуално напускане на ДСБ в полза на опозицията, обяви икономическият министър пред bTV. Реформаторският блок ще продължи и без ДСБ, ако на утрешния си форум (Национално събрание на ДСБ, б.р.) тъмносините решат да напуснат формацията и властта, стана ясно от думите на лидера на СДС – също партия от РБ, Божидар Лукарски. Все пак обаче той се надява колегите му от десния спектър да не предприемат такова действие. Представяме се добре на изборите, защото сме единни, убеден е Лукарски.
Според него при ново разцепление вдясно отцепниците щели да носят отговорността. Той декларира, че е приятел с Радан Кънев, говорят си, но това не значи, че са на едни и същи политически позиции. "Естествено, че си говорим, с политиката не започва и не свършва светът", декларира Лукарски.


Запитан къде е това единство, след като ДСБ се представят за опозиция, Лукарски посъветва: "Не гледайте какво се говори, 90% от кадрите им не стоят настрани, а са си по постовете". Макар и да не е предвидено в дневния ред, очаква се на ДСБ форума утре да бъде поставен и въпросът за статута на здравния министър Петър Москов, който от една страна е в ръководството на партия, обявила се за опозиционна, а от друга - е министър в кабинета. Вчера той пък самият каза, че разискваните теми на форума ще са за политики, а не за персоналности.


Фирмите, които са пострадали от блокадата на границата с Гърция, да потърсят и с наша помощ правата си пред европейските институции. Това призова министърът. По думите му няма пълен разчет какви са загубите от блокадата, защото още се чакат конкретни числа от бизнеса, но за икономиката щетите били около 10 млн. лв.


Лукарски не отговори какво предстои да се случи с процедурата по избор на нов председател и членове на Комисията за защита на конкуренцията, след като през седмицата изслушването на кандидатите бе отложено. Причината - след заявката на премиера Бойко Борисов, че ГЕРБ няма да участва в номинациите, единственият кандидат за председател на КЗК - Росен Желязков, се оттегли. Това постави под въпрос цялата процедура оттук нататък. Икономическият министър обвини ДСБ, че докато текат дебатите по процедурата в парламента, не били изказали съмнения за задкулисни договорки между партиите за кандидатите, а го направили в последната седмица.


Лесно е да се говори за картел в строителството, когато не си на власт, а това едва ли е от вчера. Затова смятам, че изказването на бившия финансов министър Симеон Дянков по този повод е необосновано, той е могъл да види това и докато е бил на власт, обясни още Лукарски. Той не отрече, че има струпване на спечелени обществени поръчки за големи суми в няколко строителни фирми, но остави решаването на проблема на специализираните органи. "Задачата на новата КЗК ще е трудна, надявам се, че комисията ще се справи и с този проблем, и с картела при горивата, ако се докаже такъв", уточни министърът.


"Спирането на обществените поръчки в отрасъла е добро действие на премиера, това няма да се отрази на работата по инфраструктурните проекти", смята той. Според него, нещата малко се преекспонират и българският бизнес, с който той се срещал всеки ден, не мислел така. Лукарски е убеден, че когато има обществени съмнения и сигнали, правилното решение е именно спирането на поръчките, а и търговете щели да се направят по новия закон, който според него е по-прозрачен.