Шефът на „Булгартабак“: Политици ни атакуват, за да ни вземат конкуренти пазарите

Има десетки компании, които продават цигари в Близкия Изток, и искат да завладеят нови пазарни дялове

Вместо да се грижат за отварянето на нови работни места в България, български политици са се постарали много да навредят на „Булгартабак“ и да дадат възможност на конкурентите на компанията да завземат дългогодишните й пазари. Това заявява в интервюта за „Фокус“ и столичен вестник изпълнителният директор на „Булгартабак“ Венцислав Чолаков. Преди няколко дни от компанията обявиха, че заради клеветническата кампания на медиите от кръга „Капитал“ на енергийния олигарх Иво Прокопиев, са принудени да прекратят износа за Близкия Изток, в резултат на което ще се наложи да бъдат закрити 400 работни места и да се преустанови изкупуването на 80% от българския ориенталски тютюн, отглеждан от родни производители. След обявяването на решението последва нова атака, както от тези медии, така и от лидера на ДСБ Радан Кънев и хора от неговото обкръжение и това на „драгалевското гуру“ Иван Костов. В същото време стана ясно, че десетки хиляди семейства, издържащи се от отглеждане на тютюн и техните семейства ще останат без доходи, в резултат от което от бранша излязоха със съвместна декларация, че са в готовност за протести и се вероятно ще бъдат подкрепени от над 200 000 производители на тютюн.

„Има десетки компании, които продават цигари в Близкия Изток, и искат да завладеят нови пазарни дялове. За мен това е и едно от логичните обяснения за яростната кампания, която се води срещу „Булгартабак”, а именно изтласкването ни и завладяването на нашите пазарни позиции“, посочва Чолаков и допълва: „Сценарият, който се развива и сега, много наподобява времето, когато жизнено способни български компании загубиха своите международни пазари - като „Балканкар”, авиокомпания „Балкан” и много други”.

По думите му, заради свиването на производството „Булгартабак" няма да бъде в състояние да изкупува български тютюни както преди, което ще свие и приходите на производителите.
„Именно затова съм изумен от яростните атаки на политици като г-н Радан Кънев спрямо „Булгартабак”. Те целенасочено или поради невежество са готови да съсипят много работни места и да лишат хиляди български семейства от техните доходи, преследвайки някакви теснопартийни интереси”,коментира Чолаков. Той припомня, че Кънев, който твърди, че ще прави икономическа програма, която да реши проблема с тютюна, е юрист и като такъв не е създал повече от 1-2 работни места в кариерата си. Не е участвал и в дискусии свързани със Закона за тютюна и тютюневите изделия.