Атина и Анкара с общи мерки за връщането на мигранти

Ахмет Давутоглу и Алексис Ципрас стиснаха ръце в Измир на Егейско море

Турция и Гърция обещаха по-тясно сътрудничество помежду си в рамките на плана за връщане на мигранти, отхвърлени от Европа, пише турският в. "Хюриет", цитиран от БГНЕС. Лидерите на двете държави – турският премиер Ахмет Давутоглу и гръцкият му колега Алексис Ципрас - се срещнаха вчера в град Измир на Егейско море. Ципрас заяви по време на съвместна пресконференция с Давутоглу, че споразумението за реадмисия на мигранти, което беше договорено по-рано тази седмица в Брюксел, ще намали "непоносимия поток" от хора към Европа. Това "изпраща ясен сигнал към мигрантите, идващи от трети държави, а не от страни с война, че няма нито политическа воля (да се разреши тяхното преминаване), нито възможност да преминат в Европа", заяви Ципрас.


Двамата премиери се срещнаха ден, след като Анкара се споразумя с ЕС да приема обратно нелегални мигранти в замяна на допълнителни средства в размер на още 3 млрд. евро, ускоряване на преговорите за членство в ЕС и облекчения при безвизовото пътуване. По време на срещата от своя страна турският премиер Давутоглу заяви, че целта е "да се обезкуражи нелегалната миграция и да се припознаят тези сирийци в нашите лагери, които ЕС ще приеме, въпреки че ние няма насила да караме никого да тръгва против волята му". Той също така допълни, че това няма да добави извънредна финансова тежест върху Турция. "Европа ще покрие всички разходи по обратното приемане на мигранти от Егейско море", допълни той.


Според гръцки представител, въпреки че до сега Анкара и Атина са имали споразумение за реадмисия, новата сделка позволява по-бързото връщане на мигранти. Гръцкият премиер Ципрас посочи още, че двете страни ще засилят и борбата си с трафикантите на хора в Егейско море, а няма просто да приложат "някакъв план, наложен ни от някои от нашите партньори".


В понеделник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че кораби на Алианса са започнали да патрулират за откриването на мигрантски лодки в Егейско море. "Оставяйки настрана нашите спорове за Егейско море, Турция и Гърция показаха зряло поведение по отношение на операциите, които НАТО ще предприеме", посочи Давутоглу на срещата. "Ние може и да имаме различия в перспектива, но това не е пречка за сътрудничество", допълни той.


Премиерите на Турция и Гърция се договориха за актуализация на действащото от години споразумение за връщане на нелегалните мигранти, предаде БНР. Актуализираните точки в споразумението за турско-гръцка реадмисия ще облекчи Гърция. От неговото изпълнение до голяма степен зависи и успехът на очертания в Брюксел Европейски план за псравяне с мигрантската криза, понеже споразумението за реадмисия има за цел връщането на мигрантите в Турция, а не даването на статут на бежанци.


Турция и Гърция се договориха и за активизиране на двустранното сътрудничество. Измирската среща се коментира от турските източници като положителен знак за затопляне на отношенията между двете страни. Алексис Ципрас заяви, че неговото правителство ще продължи да подкрепя кандидатурата на Турция за членство в Европейския съюз. В същото време гръцкият премиер подчерта, че нарушенията на въздушното пространство от страна на турски самолети в Егейския район предизвикват тревога в неговата страна.