Сърбия затваря границите си за бежанци

Ще въвежда реципрочни мерки по границите с България и Македония

От полунощ Сърбия обяви, че затваря границите си за бежанци и ще прилага реципрочни европейски мерки по границите с Македония и България, предаде белградското радио "Б-92" като се позовава на официално съобщение на Министерството на вътрешните работи.


В съобщението се казва, че след като Словения е започнала да прилага нов режим за допускането на бежанци в Шенгенската зона, в който се изключва приемането на лица без валидни визи и паспорти, Сърбия не може да си позволи да стане бежански център и въвежда реципрочни мерки по границите си с България и Македония.


Дори и без официално обявяване от Брюксел, т.нар. балкански маршрут за бежанци фактически е затворен - при това в продължение на дни. Това обаче води до увеличаването на активността на трафикантите, коментира австрийският вестник Der Kurier, цитиран от Фокус.


Вариантите за алтернативните маршрути, които заобикалят Гърция, насочват вниманието отново към Италия. Но България и Унгария все още не може да бъдат изключени. Трафикантите може да започнат прехвърлянето на мигранти през техните територии, въпреки че заради граничните укрепления България остана в последните месеци встрани от кризата, предупредиха от Федералната криминална служба на Австрия.