Напрежението на гръцко-македонската граница ескалира

Свят

08-03-2016, 06:18

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Очакват се нови 100 000 бежанци

Напрежението на гръцко-македонската граница ескалира заради бежанския наплив. От дни там са блокирани хиляди мигранти, които искат да продължат пътя си към Западна Европа, пише в. "Труд".
Вчера обаче македонските власти наложиха нов филтър за пропускане на бежанците - вече пускат през границата само хора от райони, в които се водят военни действия. За 24 часа през браздата са преминали едва 337 души, а 25 са били върнати, по данни на гръцката полиция.
Междувременно бежанският лагер в Идомени продължава да се разраства, а ООН предупреди, че ситуацията там се влошава с всеки изминал ден. Според еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос нови 100 хиляди бежанци може да се насочат към Гърция до края на месеца.
Броят на хората в лагера към момента е 14 хиляди, след като късно снощи пристигна нова група бежанци. А условията в палатките са ужасяващи - влага, липса на хигиена, недостатъчно храна и вода. Отчаянието вече кара хората да се бият за храна.
„Искам да отворят тази врата. Меркел, мамо Меркел, къде си? Искам да отворят вратата", казва Давид, бежанец от сирийския град Алепо. „Надявам се това да свърши, да отидем в Германия. Не само в Германия, където и да било в Европа. Няма топла вода да се изкъпя. 16 дни не съм се къпал. Семействата ни не са се къпали, не можем да се изкъпем", споделя Мохамад, също от Алепо.