Австрия: ЕС да не разчита на Турция за защита на границите си

Очаква се днешната среща в Брюксел да бъде удължена

Евросъюзът не трябва да разчитат на Турция за справяне с мигрантската криза, а самостоятелно да защитава външните си граници, заяви австрийският канцлер Вернер Файман. "Добре е, че със съседите можеш да се договориш, добре е да се договориш, но не трябва да разчиташ само на това. Външните граници трябва да защитаваме самостоятелно", изтъкна Файман при пристигането си на срещата на върха в Брюксел.


Евросъюзът не трябва също да жертва своите политически принципи и да променя позицията си по въпроса за облекчаването на визовия режим и присъединяването на Турция, подчерта още той. "Аз настоявам еднозначно да се обяви: ние закриваме всички маршрути, включително балканският", категоричен бе канцлерът.


Австрия и няколко държави от Балканите и Централна Европа призовават за затварянето на така наречения балкански коридор. Гърция и Германия са твърдо против. Говорител на турския премиер обяви, че Давутоглу ще представи няколко нови предложения за разрешаване на проблемите с мигрантите.


Европейски източници разкриха, че срещата в Брюксел ще бъде удължена. Заключителното комюнике ще бъде прието по време на работна вечеря, а след това на пресконференция ще бъдат разкрити резултатите от разговорите.