Борисов чака окончателно решение за бежанците в Брюксел днес

Трябва да се възстанови Шенген. Икономическите гурбетчии - да изчакат

С нагласа да се постигне окончателно решение по бежанската криза замина за Брюксел премиерът Бойко Борисов, пише „24 часа“. Той ще призове това да стане по вече лансираната от него формула.

„Надявам се в понеделник на срещата ЕС - Турция да се приеме моето предложение за пропускане само на бягащи от войната, и то през официалните ГКПП-та, да им се взимат отпечатъци, да им се правят медицински прегледи и да има потвърждение за дестинация, където са желани. Трябва да се възстанови Шенген. Икономическите гурбетчии - да изчакат”, обясни Борисов пред журналисти в събота.

Българският премиер бил оптимист, защото досега от всички държави - членки на ЕС, е изразявана подкрепа на тази позиция. Лошият сценарий е след срещата да не се излезе с окончателно решение, посочи още Борисов.

„Не приемам нито твърдата позиция на унгарския премиер Виктор Орбан, нито пък другата крайност - кой откъдето иска, да влиза, а ние да им даваме работа, жилища. Гърция трябва да си изпълнява ангажиментите по охрана. Многократно не само аз, но и други премиери сме коментирали това с Алексис Ципрас. Трябва воля и от гръцка страна. Като спрат нелегалните мигранти на зелена и морска граница и минават само през официалните ГКПП, потокът ще се регулира - допълни той. И предложи: - У нас няма ден да не задържаме трафиканти. Гърците са ни братя, но ако не могат да се справят, ще им пратя нашите БОП и ДАНС и за един ден проблемът ще приключи.“

Докато мятат бомби, няма как да не бягат хора, каза още Борисов. Те не са ни врагове, но могат да минават, както е по закон. Потокът ще секне, когато се ликвидира причината - военните конфликти, обобщи премиерът.