Синдикати: Липсват аргументи за нарушения социален пакет в МВР

Профсъюзни лидери потвърждават готовността за протест -

Полицаите са готови за протести, стана ясно от дискусията в студиото на bTV между зам.-председателя на единия от 6-те полицейски синдиката - СФСМВР Илия Кузманов и зам.-министъра на вътрешните работи Цвятко Георгиев. Заместникът на Румяна Бъчварова обясни, че при предишната блокада на кръстовищата от служителите на реда не е имало наказани полицаи, защото те са действали емоционално и спонтанно.

Мотивът за протестите са предложените промени в Закона за МВР, според които се предвижда намаляване на платения отпуск на полицаите и пожарникарите с по 5 дни годишно, намаляване на обезщетението при пенсиониране от 20 на 12 заплати. Както в понеделник стана ясно, в промените се предлага преобразуване на пожарната в агенция, както и възможността хора, наети на трудов договор да охраняват границата, което според полицаите е рисковано и за страната ни, и за самите хора, които нямат необходимата подготовка. От полицейския синдикат обърнаха внимание на факта, че дори няма мотив за някои от промените в законопроекта. "Да, ще има протести, поне доколкото зависи от нас. В събота Управителният съвет реши, че може да се стигне до протести, защото нарушаването на социалния пакет в МВР е немотивирано, неаргументирано", каза Илия Кузманов.

Той не отрече, че има проблем с доверието и уважението към системата на МВР. "Уважението към МВР може да бъде възстановено чрез професионализма на отделния служетел, за което има три изисквания - компетентност, мотивация и базисно оборудване", заяви Кузманов. Зам.-вътрешният министър Цвятко Георгиев изтъкна, че промените в Закона за МВР, които се обсъждат в момента, не засягат сегашните полицаи. "Служителите остават при заварено положение - за служители на МВР и пожарникари, те имат и друга отпуска за прослужено време, така че пакетът от отпуска не е малък", каза Георгиев. На думите му веднага реагира Илия Кузманов, който обясни, че тази отпуска е дадена не като материален стимул. "Не знам финансовият ефект от тези 5 дни какъв ще е, но знам колко пари ще изхарчи НОИ за болнични след това", каза синдикалистът, визирайки голямото натоварване на служителите.

Според заместник вътрешния министър Георгиев служителите натрупват отпуск, който не могат да използват. "Два пъти плащаме за едно и също нещо. Не бива отделни елементи от социалния пакет да бъдат изваждани и коментирани отделно. Размерът на социалния пакет в пари е над 300 млн. лева", увери той. Според зам.-синдикалния лидер има опит да бъдат намалени заплатите. Заплащането на извънредния труд не е в пълния му размер. "Режат се хората на терен - пожарникари и полицаи. При новия закон, ако влезе в този вид, служител в МВР ще получава толкова, колкото и този на бюро", смята синдикалистът. Зам.-министър Георгиев отново изтъкна, че полиците и пожарникарите получават макар и с 5 дни отпуск повече от другите. "От 95 до 97% в някои структури бюджетът бе ангажиран за заплащане на заплати. Не може да бъдат модернизирани и оборудвани структурите на МВР. С тези промени всички проблеми в МВР не могат да бъдат решени, тя е консервативна структура. Промените в МВР са се извършвали доста бавно, с някаква приемственост. МВР трябва да осигурява сигурността на гражданите, когато се прави нещо, да е внимателно", заяви заместник министърът.

Запитан за готвените протести на полицаите, той отговори, че това е неприятно. "Не можем да приемем, че служителите на МВР протестират, но си даваме сметка, че те имат право да протестират", допълни Георгиев. "Не бива да правим аналогия между случките есента и сега. Тогава имаше предложения за промени, които не бяха обсъдени", допълни зам.-министърът. На думите му представителят на синдикатите отговори, че и сега отсъстват мотиви за рязане на отпуската и заплатите.