На 15 март ще има обществено обсъждане на промените в сектор "Сигурност"

Политика

01-03-2016, 14:05

Снимка:

Архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Полицаите пак са готови да излязат на улицата

Обяви пред БНР председателят на Вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов

Действително трябва да има много сериозно оптимизиране на дейността на сектор "Сигурност" и по-специално на полицейските структури, защото за да може да се защитават едни социални добавки към служителите, трябва и те да отговорят на очакванията на обществото. Това каза за БНР Цветан Цветанов, председател на парламентарната група на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешни работи и сигурност, както и бивш министър на вътрешните работи, относно обирите и нападенията, на които сме свидетели в последните седмици.

По повод заплахите за протести, които в понеделник полицаите отправиха заради орязване на социалните им бонуси, Цветанов поясни, че на 15 март ще има обществено обсъждане на законодателните промени в сектор "Сигурност". "Това, което съм разговарял и с министър Бъчварова, и с екипа й, и с колеги от Вътрешната комисия – преди да внесем като точка в дневния ред на Комисията така предложените промени, ще направим обществено обсъждане, което се предвижда за 15 март", каза Цветанов.

Много сериозно трябва да се подходи към определени теми, които рефлектират върху демотивацията в системата, допълни още той. "Могат да се направят определени разчети, с които да бъдат запазени 20-те заплати, но разчети, които да позволяват по-голямата устойчивост и стабилност, както на сектора за сигурност, така и на служителите, които да имат възможност професионално да работят в рамките на около 25–30 години в системата на МВР и едва тогава да получават тези 20 заплати", поясни Цветанов.

"Убеден съм, че ще бъдем критикувани както от страна на системата, така и от страна на обществото и затова искам тази обществена дискусия да бъде проведена в диалог със заинтересованите страни, за да може действително да имаме една стабилност, която да даде гаранция, че нещата ще се променят към по-добра ситуация", подчерта още председателят на Комисията по вътрешни работи и сигурност и обясни, че стъпките, които се поемат от ръководството са единствено с цел оптимизация на дейността – искат да направят така, че със сегашния бюджет да могат да реализират повече дейности и да могат да направят повече капиталови разходи за подобряване на работните места, на работното облекло и всички тези технически пособия, които са необходими, за да се изпълняват служебните задължения.

"Имаме препоръки, имаме и критики от ЕК, което означава, че ние трябва действително да подобрим нивото си и да направим така, че да бъдем оценени положително и да изпреварим и Румъния, както беше и през 2012 година", коментира още Цветан Цветанов. Всички институции в България са като скачени съдове - не е нормално да прехвърляме отговорността си чисто институционално, защото трябва да имаме обща цел и тя да бъде борбата срещу битовата престъпност", подчерта още той.