По 2000 лева гаранция определи САС за обвинените в убийството на Тодор

Решението не подлежи на обжалване

Парична гаранция по 2000 лв. за всеки от двамата обвиняеми за смъртта на Тодор от Враца, определи Софийският апелативен съд (САС). Решението не подлежи на обжалване. От показанията на очевидци става ясно, че е възникнал физически сблъсък между обвиняемите и Тодор. Те са разменили удари, а пострадалият е използвал и бокс, посочиха апелативните съдии, цитирани от нюз .бг.


Все още не е готова допълнителната съдебно-медицинска експертиза, която трябва да изясни причината за смъртта на 18-годишния младеж. Тя трябва да изясни дали ударите, които са му нанесени, са причинили фаталния край на Тодор. Не е обоснована пряка връзка между смъртта на Тодор и боя. За такава трябва петорна експертиза. След 15 дни ще излезе експертизата от смъртта на Тодор, стана ясно от адвоката, цитиран от "24 часа". Според апелативните магистрати няма опасност обвиняемите да се укрият.

 

САС разгледа мярката за неотклонение на обвиняемите за смъртта на младежа. Братята Десислав и Иван Дамянови не се явиха на заседанието. Адвокатът им - Росен Бончев, поиска по-лека мярка за тях - подписка или парична гаранция. В момента те са под домашен арест. Домашният арест се предвижда само, когато лицето има здравословни проблеми, което не отговаря на случая с Иван и Десислав, известни като Поничките, коментират юристи.


Прокуратурата също протестира решението на Врачанския окръжен съд, с което Дамянови са пуснати от ареста. Според държавното обвинение събраните доказателства сочат, че именно братята са извършители на тежкото престъпление. Като мотив да бъдат върнати в ареста, прокурорът изтъкна още, че Дамянови са обществено опасни. Има опасност те да извършат друго престъпление, счита държавното обвинение.