Врачанската прокуратура поиска постоянен арест за убийците на Тодор

Съдът трябва да реши до края на деня

Окръжна прокуратура-Враца е внесла искане за постоянен арест на двамата братя Иван и Десислав Дамянови, причинили смъртта на 18-годишния Тодор. Това каза пред Фокус Камелия Трифонова, говорител на Окръжна прокуратура-Враца. След събрани допълнително доказателства по случая срещу тях бяха повдигнати по-тежки обвинения за умишлено убийство по хулигански подбуди. Очаква се до края на деня врачанския окръжен съд да реши дали двамата братя ще останат в ареста.


Според прокуратурата нямало съмнение, че убитият 18-годишен Тодор е използвал метален бокс. Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по-рано днес по Нова телевизия. "На този етап доказателствата са такива, че Тодор е излязъл от автомобила си, отишъл е до мястото, където са се намирали двамата братя и между тях е възникнал словесен, а по-късно и физически сблъсък. Имало е взаимно нанасяне на удари", обясни Арнаудова. Тя разкри, че по телата на двамата братя имало разкъсно-порезни рани. Приятел на убития младеж потвърждава, че веднага след боя Тодор е пуснал бокса, а той го взел и го изхвърлил на 15-20 метра от мястото. За момента боксът не е намерен, съобщи по-рано днес "Дневник".


Категорично е отхвърлена версията, че замесените в конфликта са се познавали, което изключва други лични мотиви освен хулигански. До момента няма категоричен извод за причината за смъртта на младежа, тъй като не са готови резултатите от аутопсията. По главата и тялото на Тодор са установени 28 охлузвания.


Арнаудова обясни и защо първоначално повдигнатото обвинение на двамата братя беше за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на причинена лека телесна повреда. "В рамките на първите 24 часа от разследването прокурорът имаше единствено доказателства, които обуславяха подобна правна квалификация. Нямахме заключение на аутопсията, имахме само описание на травматичните наранявания. Става дума за общо 28 охлузвания, а охлузванията представляват лека телесна повреда по смисъла на закона", уточни представителят на държавното обвинение.


Тя увери, че решението на наблюдаващия делото прокурор, който първоначално повдигна обвинение за убийство по непредпазливост, не е повлияно от общественото недоволство, а се базира на нови доказателства и свидетелски показания, събрани от допълнително. От началото на разследването са разпитани повече от 15 души и са иззети записите от камерите от околните банки. Според Арнаудова най-вече свидетелските показания са променили позицията на наблюдаващия прокурор.


Окръжната прокуратура на Враца вчера промени обвинението към двамата братя Иван и Десислав Дамянови за убийството на 18-годишния Тодор Йорданов. Те ще отговарят за съизвършителство на умишлено убийство по хулигански подбуди по чл. 116, точка 11. По този текст законът предвижда между 15 и 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен без право на замяна. В града пристигнаха експерти от ВМА, както и прокурори от Върховна касационна прокуратура. Те помагат на местните обвинители при разследването. На този етап, двамата братя, обвинени за убийството, отказват да дават обяснения пред разследващите.


В четвъртък стотици хора излязоха по улиците на Враца, за да кажат "Не на агресията". Със свещ в ръка и желание за справедливост мирното шествие в памет на Тодор обиколи центъра на Враца и стигна до лобното му място, където врачани почетоха момчето с едноминутно мълчание и падане на колене. Шествието завърши до паметника на Христо Ботев.


От своя страна адвокат Марин Марковски коментира по-рано днес, че делото за смъртта на 18-годишното момче щели да го решат докторите. "Решението на делото зависи от съдебно-медицинската експертиза", убеден е Марковски. "Хората искат да вземат борбата срещу престъпниците в ръцете си. Може би това убийство е било капката, която е преляла чашата на търпението и хората излизат на улицата. Това е великолепно. Това, което става като човешка реакция, е инстинкт на обществото за самозащита и самосъхранение. Поводът е ужасен, но това гражданско чувство заслужава уважение", коментира още той.


Новината за промяната на мярката за неотклонение вчера дойде само няколко часа, след като от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил обвинители от Върховната касационна прокуратура да извършат спешна проверка на хода на разследването на убийството и на действията на органите на досъдебното производство.