Лудогорец дръпна с пет точки на първото място

Анулираха резултатите на Литекс

Всички резултати на Литекс от началото на първенството до 20-ия кръг бяха анулирани. Това решение взе Спортно-техническата комисия към БФС, след като Изпълкомът преди дни потвърди изхвърлянето на "оранжевите" от "А" група.

Казусът беше дали резултатите на Литекс ще се запазят, а през пролетта на съперниците на извадения от елита тим да се присъждат служебни победи с по 3:0. "Сините" играха три пъти срещу Литекс и спечелиха 7 точки, които обаче сега се отнемат от актива им. Досега Левски" и Лудогорец имаха по 38, но класирането претърпява промяна. От актива на Лудогорец пък ще бъдат извадени само 2, спечелени от шампионите в трите им срещи с ловчанлии.

Припомняме, че по правилник, ако даден отбор бъде изваден от първенството преди края на есенния полусезон, резултатите му се анулират. За край на полусезона се счита последната среща от календарната 2015 година.

Решението на СТК:

* На основание влязло в сила решение на ДК при БФС от 16.12.2015 година и предвид факта, че нарушението е извършено през първия полусезон,  съгласно чл.24, ал.11, буква а/ от Наредбата за първенствата и турнирите по футбол в системата на БФС за сезон 2015/2016 година, изиграните срещи от ПФК Литекс от І-ви до ХХ-ти кръг, включително, се анулират.

* На основание влязло в сила решение на ДК при БФС от 16.12.2015 година и във връзка с чл.6,ал.7 от Наредбата за първенствата и турнирите по футбол в системата на БФС за сезон 2015/2016 година Литекс през следващия сезон 2016/2017 ще се състезава в "Б" група.




По този начин Лудогорец поведе с 5 точки на "Левски" след решението на Спортно-техническата комисия към БФС да анулира резултатите на Литекс от началото на първенството поради изваждането на ловешкия клуб от "А" група. Най-ощетени са "сините", които губят 7 точки (победите с 2:1 в Ловеч и служебната с 3:0 на "Герена", както и равенството 2:2 във втория кръг).

Лудогорец имаше две равенства с "оранжевите" - по 1:1 в Ловеч и Разград, както и загуба с 0:2 в първия кръг.

Блиц актуализира класирането на "А" група, като шампионите стават с 36 точки, а "Левски" е втори с 31. Славия и Берое се изравняват - по 30 точки, изоставайки само с една от "сините".