Взимаме пример от Полша за нов вариант на "А" група

Полската Екстракласа ще служи за модел на новата Висша лига

БФС ще следва модела за новата Висша лига от полската "Естракласа". Той бе реализиран през 2011 година, за да се излезе от проблемите. Идеята се обсъжда в БФС отпреди Нова година. Възможно е да се направи фирма, в която всички членове на новата формация да са с равен дял. В нея ще се съсредоточи всичко - телевизионни права, комисии и приходи от евентуален спонсор на първенството. Не е ясно обаче какво ще се случи в такъв случай с професионалната лига, която става напълно излишна в този формат.

Ще бъдат изработени твърди критерии като осветление, терени и прочее, за да може да се направи истински елит. Така в него ще се завърнат Литекс, ЦСКА и Локо (Сф). От всички ще се искат и банкови гаранции, които ще бъдат в отделна сметка, за да няма проблеми, ако някой свърши парите. Така ще се гарантират и телевизиите, защото, след като ловчанлии бяха извадени, ще има само 4 мача на кръг, които да бъдат предавани. Критериите ще бъдат валидни постоянно, като това може да доведе до прецедента да няма изпадащи или влизащи отбори. На всеки 3 месеца ще бъде правен финансов одит на членовете на новия елит. Единственият проблем около идеята остава ЦСКА и неговите дългове. Сегашното дружество върви сериозно към ликвидация и единственото спасение е да се вземе емблемата и марката от синдика.

Това вероятно ще бъде на цената на държавните вземания. ЦСКА е наказан за минимум 2 сезона да не участва в евротурнирите. Отделно дълговете продължават да се трупат. Последно вземания са предявили от компания за наем на автомобили. Синдик Дора Милева пък спешно трябва да внесе обяснения по 10 възражения, които са постъпили в съда.