Борисов към съдиите: Не се вкарвайте в политически игри

Премиерът извънредно във ВСС след показан sms на Лозан Панов

"Дойдох да ме изслушат. Не се меся в работата на ВСС“. Това заяви премиерът Бойко Борисов който пристигна извънредно на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) след като шефът на ВКС Лозан Панов разпространи sms, който бил от министър-председателят. Текстът на съобщението внушава, че член на ВСС е писал до Борисов по време на заседанието на висшите магистрати, че Панов е искал изслушване на премиера по „Яневгейт“, но предложението на шефа на ВКС Лозан Панов било отхвърлено.  А в последствие министър-председателят бил препратил съобщението на самия Панов.

"Много ви уважавам, но не се вкарвайте в политически игри. Най-чистосърдечно ви казвам, нямам отношение към записите", заяви Борисов по повод на „Яневагейт“ и на разпространения sms. "Никого не съм посочил досега за политическо изказване, но изказването ви е политическо. Критикувате ме за моята работа, за решенията на парламентарната група. Откъде накъде вие ще ми давате акъл? Вие ме атакувате политически сега. Дойдох за да ви обясня, че нямам общо със случая "Яневагейт". Вие ме вкарвате пак тук за незаконен запис. Първото, което е, трябва да попитате законно ли е, или не", подчерта министър-председателят.

Преди това обаче Панов показа на заседанието на съвет съобщението. „Вие ми се натикахте в тоалетната и накрая ме изкарвате виновен. Говоря за тези, които повдигат темата „Яневагейт". Това е политическо изказване. Вие ми задавате въпрос защо аз не съм променил Конституцията. Имам 84 депутати и не мога да я променя. Желая, но не мога“, каза Борисов пред магистратите. И заяви, че винаги е готов да разговаря с ВСС. „Звучи ми обаче, че ще дойда да ме разпитвате по някакъв „гейт", каза премиерът.

В кое ме подозирате? Намеренията са ми най-чисти. Да съм се обадил, да съм изкоментирал вашата реч? Поканихте ме, казах ви, че моето появяване не е като на други. По никакъв начин не съм се обадил или изразил мнението си по ваш адрес. Днес го изразих, защото отново се намесва името ми", каза Борисов, обръщайки се към Панов.  И допълни: "Аз нямам претенции да съм съдия или прокурор. Само дето аз получавам докладите, вие трябва да направите реформата в съдебната система, не аз“. „Всеки, който иска да се занимава с политика да дойде оттатък на другия терен да ме бие на избори и да управлява", заяви министър-председателят.

И така намекна, че в последните седмици на гърба на кабинета се правят опити да се рекламират бъдещи политически проекти.:“Ако за мен е лошо да се намесвам във ВСС, то и за вас е също толкова лошо да се намесвате в политиката“. „Когато направихме това правителство въобще за конституционни промени не се говореше. Направихме доста срещи с Христо Иванов и други експерти и намерихме 180 гласа, с цялата ми воля“, припомни в началото Борисов.  От ВСС решиха днес да прекратят проверката по случая „Яневагейт" с изтеклите записи между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова. Според неофициална информация записите са манипулирани, показала вътрешна проверка.