Лозан Панов: Не съм "предизвестен избор"

Новият председател на ВКС обвини бездействието на всички за състоянието на съдебната система

Новият председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов отхвърли всички критики, отправени от различни посоки към него, че е бил „предизвестеният избор”. В „Лице в лице” по bTV той отхвърли и тезата, че е „заложник на лошите” и обвини бездействието на всички за състоянието на съдебната система.

Панов критикува правосъдния министър Христо Иванов, който нарече избора му „10-часов филм с предизвестен край”. „Много съжалявам, че с него (Иванов – бел. ред) не гледахме заедно този филм и той не беше сред екипа, заснел този филм, или на първия ред. Той има право на съвещателен глас. Лесно е да критикуваш, когато не си участвал и не си успял да видиш елементи, които са важни и значими”, заяви съдията.

На въпрос дали е заложник на лошите, предвид критиките, че е избран от лобито на ГЕРБ и ДПС във Висшия съдебен съвет (ВСС), той отговори: „Никой не може да ме направи такъв, какъвто не съм”. И неколкократно извади като аргумент факта, че е поискал изборът му да е чрез бюлетини.

„Не е важно кой ще бъде избран, а как. Аз самият поисках прегласуване и гласуване ръчно с бюлетини. Поисках изборът да бъде честен. По-важното е защо другият кандидат не ме подкрепи?(...) Ако беше направен с бюлетини, това щеше да бъде първата стъпка за добрите примери в работата на ВСС. За съжаление, не се случи”, заяви Лозан Панов.

Запитан дали се познава с политици, той отговори положително, но отрече да се е срещал с такива по време на процедурата за избор на председател на ВКС, за разлика от другия кандидат – Павлина Панова, която се е виждала с премиера Бойко Борисов по негова покана. 

Панов настоя, че в момента съдебната система трябва да докаже „с всеки свой акт, че принципът за разделението на властите е част от кръвообращението на всеки един магистрат”.

В тази връзка на въпрос дали съдебната система върви след победителите – пример: оттеглянето на прокуратурата по едно от делата срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, той отговори: „Ето защо трябва да има еднакви стандарти за всички. За да може отговорите да бъдат пределно ясни. Независимостта е свързана с още едно понятие – отговорност – как вършим нашата работа. Всяко едно просрочено дело е равносилно на отказ от правосъдие”. 

За „гнилите ябълки” в съдебната система той коментира: „Когато в една прекрасна купа се сложат много ябълки и една от тях е гнила, няма как тези гнилостни процеси да бъдат спрени. Няма как да не сме безпощадни към гнилите ябълки, за да не се разпространят тези гнилостни процеси”. 

Лозан Панов заяви, че бездействието на всички е виновно за състоянието на съдебната система и отбеляза, че за реформата е необходимо усилието и на трите власти, „но нека това да не става за сметка на независимостта на всяка една от тях”.