София и Москва със среща за газа

Първото заседание на междуправителствената комисия от 5 г. насам ще е на 27 януари

България и Русия ще обсъдят изграждането газов хъб у нас. Това ще стане на първото заседание на междуправителствената комисия на двете държави в София на 27 и 28 януари, стана ясно от информация на Министерски съвет.

От пресслужбата на правителството припомнят че това е първият подобен форум след 5-годишно прекъсване. Заседанието ще се проведе под председателството на министрите на икономиката Божидар Лукарски и на енергетиката Теменужка Петкова и Сергей Герасимов, първи заместник-министър на правосъдието на Руската федерация.

Очаквано, точно реализацията на концепцията за газов разпределителен център на територията на България ще е сред основните теми на срещата.

В областта на търговията ще бъдат обсъдени възможностите за увеличаване обема на българския износ за Русия предвид значителното отрицателно за България търговско салдо. През първите девет месеца на 2015 г. двустранният стокообмен е намалял с 36,2%, като износът е намалял с 35,8%, а вносът – с 36,3 на сто. Руската федерация е важен партньор в сферата на енергетиката за България като основен доставчик на нефт, природен газ и ядрено гориво, подчертават от Министерски съвет.

В дневния ред на двустранната среща са още програмите за продължаване срока на експлоатация на пети и шести блокове на АЕЦ „Козлодуй“, както и обсъждане на програма за съвместни мероприятия между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Руската агенция за подкрепа на малкия и средния бизнес през тази и следващите години.

При разглеждане на въпросите българската страна ще се ръководи от интересите на страната и отчитане правата и задълженията, произтичащи от членството на България в ЕС, се казва още в информацията на правителствената пресслужба.