Борисов: Радвам се, че идеята за газов хъб бе оценена от ЕС

Политика

15-09-2015, 16:01

Снимка:

Facebook/Бойко Борисов

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Добре дошли са всички компании на тази енергийна борса, подчерта премиерът

Заварихме много енергийни поректи, които са в такъв вид, че не могат да бъдат изпълнени. С г-н Шефчович (зам.-председате на ЕК) няколко часа говорихме по тези теми, заяви премиерът Бойко Борисов на конференция "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа", която се провежда в София.

Той даде пример с наказателната процедура за газопровода "Южен поток", която ЕК води срещу България, "а и до този момент нямаме официално писмо, че той е прекратен, тръбите си стоят, в същото време в отделни съдилища има решния, че се бавим с различни разрешения. А ЕК знае, че текат различни наказателни процедури. Надявам се до няколко седмици да имаме отговор по тези въпроси", заяви премиерът.

"Радвам се, че г-н Шефчович и ЕС приеха идеята за газов хъб, който сега се нарича разпределител на територията на България. Радвам се, че оцениха и това, че сме буфер между санкциите на Русия и ЕС", заяви още Борисов, като изрази надежда, че до няколко седмици ще има ясни въпроси и отговори.

"За да изградим газоразпределител в България, са важни интерконекторните връзки. Интерконекторът с Румъния така го направиха, че наново трябва да се прави. И да се обърнем към Гърция, надявам се в неделя да приключат събитията около избор на правителство, за да започнем да строим интерконектора", изрази надежда Борисов.


"На този хъб са добре дошли всички компании на една борса. Ние нито сме против Северен, нито против Южен поток, държим да бъде диверсифицирана доставката на газ и това ще ни даде възможност да постигаме възможно най-добри цени", зяви той.

Борисов уточни, че няма да се търси партньорство за изграждане на газопреносната мрежа, а България ще инвестира в тръби по старите трасета. "Убеден съм, че в рамките на няколко години ще си избием тръбите и няма да имаме проблем с третия пакет”, уверен е премиерът.

Той подчерта, че са взети мерки да няма газова криза и уточни, че хранилището в Чирен е пълно. Борисов подчерта, че за нас са важни газовите коридори от Азербайджан и Туркменистан. "Държа  "Набуко-Запад” да мине през нашата територия.”

Борисов благодари на ЕК, че от 7-те избрани проекти през следващите няколко години, три са български.