ЕК с пакет от регионални програми за милиард евро

Свят

08-01-2016, 12:09

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фронтекс ще помага в защитата на границата ни с Турция

Унгарският премиер Орбан настоява България да е в Шенген

Европейската комисия прие пакет от програми на обща стойност 1 млрд. евро за подкрепа на социалното и икономическо развитие на регионите от двете страни на външните граници на Европейския съюз, съобщи пресцентърът на институцията.


Освен държавите членки на ЕС по външните граници (България, Кипър, Естония, Финландия, Франция, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния и Швеция), програмите ще финансират проекти и в Армения, Грузия, Молдова, Украйна и Русия на изток, Египет, Израел, Йордания, Ливан, Палестина и Тунис, както и Норвегия и Турция.


Финансовите споразумения ще бъдат финализирани между ЕС и държавите партньори до края на годината. Грантовете ще се предоставят чрез проекти, които ще бъдат публикувани до първите месеци на 2017 година, включително. Проектите трябва да допринасят за изравняването на жизнения стандарт в регионите, развитието на малкия и средния бизнес, културата, околната среда, предотвратяването на климатичните промени, образованието и изследванията, енергетиката и управлението на границите.


Европейският съюз трябва да установи нова защитна линия по северната граница на Гърция, тъй като споразумението с Турция няма да е достатъчно, за да спре стотиците хиляди мигранти, прииждащи в Европа, каза междувременно унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс. "Мисля, че следващата защитна линия, която трябва да изградим, е по протежението на северната граница на Гърция", заяви той в интервю за общественото радио днес.


По думите му България, една от северните съседки на Гърция, трябва да бъде приета в Шенгенската зона на ЕС, а Македония трябва да получи финансова подкрепа и друга помощ, за да може да засили защитата си. "Не мисля, че само сделката с Турция ще бъде достатъчна", каза Орбан. Унгария построи огради по южните си граници, за да спре притока на мигранти, припомня агенцията.