Фронтекс ще помага в защитата на границата ни с Турция

Свят

12-11-2015, 12:15

Снимка:

©ЕПА

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Стана ясно от доклад на ЕК за страните от Западнобалканския път на мигрантите

Агенцията за защита на външните граници на ЕС "Фронтекс" ще помага на България за защита на нейната граница с Турция. Агенцията ще направи същото и в Хърватия при гарантиране на сигурността на границата й със Сърбия. Страните от ЕС обещаха да изпратят допълнително 320 гранични служители за подсилване на операцията "Посейдон", която има за цел да защити гръцките морски граници с Турция. ЕС вече изпрати в Словения 182 души от общо обещаните 400 полицаи за контрол на границите от нелегалните мигранти.


Това се казва в доклад на ЕК, който бе оповестен по време на видеоконферентна връзка между държавните ръководители от страните в т. нар. Западнобалкански път на мигрантите. Това е третата среща, на която се обсъжда договора от 17 точки за спешни мерки за решаване на бежанската криза.


По време на видеоконферентната връзка Словения официално съобщи, че ще вдигне телена ограда по границата с Хърватия. Представителите на "Фронтекс" от своя страна оповестиха мерките, които смятат за необходими за прилагане по Западнобалканския път, както и за гарантиране на гръцките граници в очакване на по-големия и до сега неконтролиран прилив на бежанци от Сирия и Ирак и на мигранти, които идват изключително по икономически причини.


До момента "Фронтекс" е мобилизирал 775 гранични полицаи в Гърция, а сега от ЕС обещаха още 320, за да спре прилива на хора от Турция. На срещата стана ясно, че властите в Скопие са в контакт с правителството в Атина и обсъждат по-строг контрол на гръцко-македонската граница. По време на видеоконферентната връзка бе подчертано, че е необходимо да се увеличи капацитета за бежанци по Западнобалканския път и в Гърция, както и да се гарантира по-дълъг престой на мигрантите по този път.


На срещата на ЕС и Западните Балкани на 25 октомври в Брюксел бе договорено по пътя на мигрантите през Западните Балкани да се създадат 100 000 места за временно пребиваване. Тогава бе решено да се подсили контрола на границите между ЕС и Турция и да се създадат т. нар. "горещи точки", където да се определя кой е бежанец и кой икономически мигрант и следователно няма право на убежище.