КЕВР подхваща "Овергаз"

Компанията може да остане без лиценз заради ситуацията около доставките на газ

Със заповед на председателя на КЕВР доц. Иван Иванов, регулаторът започва извънредна проверка на изпълнението на лицензионните задължения и финансовото състояние на "Овергаз Мрежи" АД.  Това съобщиха преди минути от КЕВР.

В случай на възникнала необходимост, Комисията за енергийно и водно регулиране има готовност да изпълни функциите си съгласно действащото законодателство, в рамките на своята компетентност, се казва в информацията. КЕВР ще продължи да следи развитието на въпроса с доставките на природен газ за крайните потребители на "Овергаз мрежи" АД. Комисията за енергийно и водно регулиране следи внимателно развитието на възникналата ситуация около доставките на природен газ от "Газпром Експорт" за "Овергаз Инк" след 1 януари 2016 г.

Председателят на Комисията доц. Иван Иванов е в постоянен контакт с представители на институции и организации в отрасъла и с всички заинтересовани страни, ангажирани за разрешаването на въпроса, подчертават от КЕВР. От Комисията вече са изслушани представители на ръководствата на "Булгаргаз" ЕАД и на "Овергаз Мрежи" АД. Комисията за енергийно и водно регулиране оцени високо положените усилия от страна на "БЕХ" ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД, "Булгартрансгаз" ЕАД и "Овергаз Мрежи" АД за разрешаване на възникналия проблем, се казва в информацията. По настояване на КЕВР, "Булгаргаз" ЕАД и "Овергаз Мрежи"АД поеха ангажимент да информират регулатора при всяка промяна на ситуацията.