Зам.-изп. директор на "Овергаз инк" Светослав Иванов: "Булгаргаз" губи пазар. И се опитва да го пази

Най-доброто от печата

06-01-2016, 07:03

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Свидетели сме на излизане на "Газпром" от различни компании в целия Европейски съюз и това е въпрос на тяхна политика

Иванов е заместник изпълнителен директор "Корпоративно развитие" на "Овергаз инк" от 2003 г. и член на управителния съвет на компанията. Завършил е индустриален мениджмънт във Факултета за немско инженерно обучение на Техническия университет в София. Има тригодишна специализация в енергийния бранш в Германия. Професионалният си опит в системата на "Овергаз" започва през 1994 г. като PR специалист. През 1998 г. е назначен за директор "Маркетинг и продажби", а през 2001 г. става изпълнителен директор на "Софиягаз" (сега "Овергаз мрежи") и е в бордовете на още няколко дъщерни дружества.

Спирането на доставките на природен газ за "Овергаз инк" от 1 януари се превърна в една от най-горещите теми в последните дни. От ваша страна това беше изтълкувано като опит да бъде откраднат бизнесът ви. Продължавате ли да поддържате тази теза и след като шефът на БЕХ Жаклен Коен и премиерът Бойко Борисов категорично отрекоха да има подобен сценарий и дори ви обвиниха, че сте сигнализирали за проблема в последния момент? 

- Както аз, така и много мои колеги сме изненадани, че от бълхата се опитва да се произведе слон. По традиция в последните 5-6 години ние завършваме годината или в офиса на "Булгаргаз", или в офиса на "Булгартрансгаз", защото все има някакви въпроси, които трябва да бъдат уреждани. За това обаче никой не научава, тъй като очевидно се е превърнало в практика. Тази година на 30 декември се случи нещо, което наистина ни изненада.

Има някакви неуточнени въпроси по отношение на заявките за месец януари, въпреки че имаме действащ договор с "Газпром експорт". Това наложи да се вземат временни мерки от рода на това да се активира "Булгаргаз" като обществен доставчик. Много е важно да се разбере ролята на обществения доставчик. Вие нямате нужда от пожарна, аз също нямам до момента, в който не ви пламне домът, но знаете, че пожарна има и можете да се обадите и да я извикате. Ето такава е ролята на обществения доставчик, той е различен от стандартния търговец, неговата основна задача е всеки, който иска да получи газ, да го получи в количествата, от които има нужда. Именно това направи "Овергаз мрежи" на 31 декември. Не е вярно, че тогава компанията информира за пръв път обществения доставчик. Ние от 2012 г. настояваме "Булгаргаз" да ни предостави такива заместващи договори, които влизат в сила в подобни ситуации. Предпоследният път, в който поискахме да ни предоставят такъв проект на договор, беше от 3 декември 2015 г. На 8 декември получихме информация от "Булгаргаз", че те не могат да предоставят такъв договор, но винаги, когато имаме нужда, сме добре дошли да се обърнем към тях за съответните доставки. Това направи на 31 декември "Овергаз мрежи" и не виждам нищо драматично в цялата тази ситуация.

Искам да кажа, че никой по никакъв начин не би си позволил да застраши дори за секунда доставките на клиентите на "Овергаз" и практиката в последните 20 години го доказва. Ние не сме оставяли никой от нашите клиенти без газ, включително и по време на кризата през 2009 г. Това, което се случи, по никакъв начин няма да се отрази на качеството и цената на услугата, която крайните ни клиенти получават.

На 31 декември не само "Овергаз мрежи", а и още няколко клиента се обърнаха към "Булгаргаз" с молбата, която ние имахме - да се възползват от услугите му на обществен доставчик. Те трябваше да са клиенти на "Овергаз инк" от 1 януари и тъй като ние бяхме достатъчно коректни да ги информираме, че нямаме потвърждение на доставките, те се обърнаха към обществения доставчик.

-Значи те все пак са се върнали при "Булгаргаз"...

- Може би това е била целта...

Въпросът обаче е защо "Газпром" спря доставките на газ за "Овергаз инк" от 1 януари?

- Няма спиране на доставките. Дали има договор между "Овергаз инк" и "Газпром експорт" за доставка на газ е въпрос, който не интересува никой от българското общество или ако го интересува, то е дотолкова, че това е наченката на либерализацията на пазара, защото ние сме тези, които разрушихме монопола на "Булгаргаз" - от 1 януари 2012 г. ние сме другата компанията, която доставя газ на българския пазар. През 2015 г. подписахме договори с още няколко индустриални потребителя, на които трябваше да започнем да доставяме газ от началото на януари. Очевидно тази ситуация не се хареса на много хора, но това е бъдещето.

За мен не е изненада опитът на досегашния монополист да съхрани положението си на пазара, но ние не изпитваме страх от подобни действия. Те само потвърждават колко сме успешни. Тези действия, на които сме свидетели, са защитна реакция на някой, който е притеснен, че губи пазар. А те наистина щяха да загубят и вече са загубили доста голяма част от пазара.

Никой от нашите клиенти нямаше да разбере, че има такъв проблем, ако на 30 декември някой не беше излязъл така драматично да представи ситуацията. От 30 декември насам постоянно някой говори едва ли не за някакъв неуспешен опит за държавен преврат, което на мен лично ми изглежда абсурдно. Непрекъснато някой се опитва да се прави на спасител, но кой от кого е спасил не е ясно. Излишно вдигане на шум. С каква цел - не съм ясновидец, за да мога да кажа.

Искате да кажете, че спирането на доставките от страна на "Газпром" към "Овергаз" е техническа грешка?

- Обективно погледнато, на 30 декември единственото, което е било факт, е, че един търговец заявява на своя доставчик определени количества и не получава потвърждение на тези заявки. Това обаче не е прецедент. Имало е много други случаи и не само при нас - и при колегите от "Булгаргаз", одобрената заявка от доставчика да е различна от това, което е заявено. Нещо повече - с изтичането на месеца има практика със задна дата да бъдат преправяни количества, които са доставени за съответния ден, така че нищо особено драматично не се е случило на пазара. До първото изваждане на така наречения проблем в публичното пространство нищо друго не беше факт освен едно потвърждаване на количества газ, различни от тези, които ние сме заявили, което, подчертавам, не е прецедент. Това ме кара да си мисля, че някой целенасочено се опитва да интерпретира фактите по удобен за него начин. Оттам излезе и допускането, че това представлява натиск към нашата компания, за да бъде откраднат бизнесът ни. "Овергаз" на пръв поглед през 2009 г. беше изгубил много неща в краткосрочен план. В средносрочен и дългосрочен план обаче цялата ситуация беше изключителна услуга за компанията, защото направи невероятна реклама и на газа като продукт, и на нас като компания. Нямам съмнение, че и този път това ще се случи.

-Каква е причината да се стигне до тази ситуация в конкретния момент?

- В момента в Русия почиват, така че преди 12 януари надали бихме очаквали отговор. На 31 декември ние получихме потвърждение за нулеви доставки за 3 дни, след което за първите 10, но, пак казвам, това не е различна практика от обичайната досега. Никъде няма официална позиция или становище, че "Газпром експорт" отказва да изпълнява договора си.

-В писмо на руското външно министерство обаче се казва, че до тази ситуация се е стигнало в резултат на натрупани с годините търговски въпроси?

- Първо, странно е, че министерството се намесва във взаимоотношенията между две компании, но там за проблеми никой не говори. Господин Коен си позволи да интерпретира това като едва ли не непокрити задължения. "Овергаз" обаче към момента няма и никога не е имал и един цент задължения с настъпил падеж, които да не са били заплатени, така че абсолютно неоснователни са подобни твърдения. Всичко се плаща регулярно. Банковите гаранции, които се изискват, за да бъдат учредени по договорите за доставка, се учредяват.

-В тази връзка какви са финансовите ви резултати за изтеклата година?

- Със сигурност печалба, със сигурност малко по-малка от тази, която беше през 2013 г. (консолидираната печалба за 2013 г. е 18.7 млн. лв. - бел. авт.), но с точните числа не съм готов в момента, а и би било некоректно да ги обявявам, преди да са приети от общото събрание на акционерите.

-Има ли напрежение между акционерите в "Овегаз инк"? Вече е ясно, че "Газпром експорт" има намерение да излезе от компанията до пролетта...

- Отношенията ни са прекрасни. В такива отношения не може да се очаква някакъв драматизъм. Не бива да гледате акта на раздяла между двата акционера извън контекста на европейско ниво. Свидетели сме на излизане на "Газпром" от различни компании в целия Европейски съюз и това е въпрос на тяхна политика. Ние имаме едно 20-годишно ползотворно партньорство, познаваме се достатъчно добре. Не виждам защо някой прави връзка между отношенията между акционерите в компанията и търговския договор.

-Какво е бъдещето на "Овергаз инк", след като акционерите се разделят?

- Това е въпрос между акционерите и аз не съм готов да го коментирам. Разбира се, че един от възможните изходи е единият акционер да изкупи акциите или обратно. Възможни са варианти, при които влиза трети акционер. При всички положения отношенията компания - крайни клиенти няма да пострадат.

-Въпросът е дали "Овергаз" ще пострада по някакъв начин от тази ситуация?

- Няма никакви основания за притеснение и дори считам, че сегашната конюнктура е изключително подходяща за развитието на газификацията в България, което всъщност е бизнесът на "Овергаз". Няма как цените на електрическата енергия да спрат да растат, така че газът ще бъде още по-конкурентно гориво. България е на последно място по газификация в ЕС и подобни случки като тази влияят на имиджа на газа. Няма никакво значение откъде идва газът. Важното е клиентите да го търсят и да го получават, защото основният ни бизнес е да създаваме газова инфраструктура и да я развиваме. Тя може да е полезна за обществото само ако по нея тече газ. Така че важно е газ да тече отнякъде.

Откъде, кой ще го доставя - това е друг въпрос.

-Казахте, че един от вариантите след излизането на "Газпром експорт" от "Овергаз инк" е да влезе трети акционер. Вие лично усещали ли сте натиск в тази посока от определени компании?

- Аз лично не съм ставал свидетел на подобно нещо. Пак казвам, възприемам всичко това (ескалацията на напрежението около подписването на договора между "Булгаргаз" и "Овергаз" на 31 декември - бел. авт.) като защитна реакция на компания, която е на път да си загуби монополното положение на пазара. Искам да припомня, че "Булгаргаз" е единствената компания, която по много непазарен начин успя да си завоюва позицията да изкупува 100% газа от местен добив, който е един много хубав инструмент да се прави микс. Не знам с какво са го заслужили. Друг аспект е, че към днешна дата в газохранилището "Чирен" има количества само на "Булгаргаз". Кандидатстваме всяка година, но обикновено ни предлагат такива условия, които са изключително неизгодни, като това да нагнетяваме газа рано и да го теглим много скъпо, което прави услугата много скъпа.

-Работите ли за осигуряването на алтернативни доставки на газ?

- Ние винаги сме го правили. За съжаление по необясними за мен причини изграждането на интерконекторите дълги години не се прави. Хубаво е човек никога да не разчита само на една възможност, трябва да има алтернатива и няма да се поколебаем, ако се появи подходяща, във всеки момент.

-Да очакваме ли, че доставките от страна на "Газпром" ще се възобновят?

- Може да се очаква, че ние ще защитим интереса си, както сме го правили винаги досега. Във всеки договор има две страни. В момента аз представлявам едната и мога да кажа, че от наша гледна точка ще продължим да си изпълняваме коректно задълженията си. Какво ще направи другата страна не мога да кажа. Ние имаме действащ договор до 2017 г.

Възможно ли е да бъде активирана наказателна клауза заради извънредните количества, заявени от "Булгаргаз", и кой ще плати цената?

- Тъй като аз не познавам в детайли договора на "Булгаргаз" с техния доставчик, мога да предполагам, че става въпрос за санкции за количества над максимално дневните. Това няма ----как да бъде отнесено директно към случая, тъй като отношенията "Булгаргаз" - "Овергаз мрежи" са регулирани, следователно са по цената, одобрена от ДКЕВР. Затова подчертавам, че тук е ролята на обществения доставчик, тъй като този евентуален разход за по-големи обеми на него му се признава като разход в цената и се поема от целия пазар, защото това е таксата, която плащаме за пожарната. Ние не ги ползваме всеки ден, но когато има нужда, трябва да знаем, че те са в кондиция.

-Какво е мнението ви по отношение на идеята за превръщането на България в газоразпределителен център?

- Трябва да се даде ясен отговор на въпроса откъде ще дойде газът и къде ще отиде. Ресурси ще се намерят, въпросът е има ли търсене и предлагане, според мен има. Както всяко едно е да искаш, едно е да можеш, четвърто и пето е да го направиш. Същото е и с интерконекторите с Турция и Румъния. Много години се говори за тях, дай боже, да се реализират. Поне този с Гърция, сега вече има конкретни стъпки.