Триумвират поема временно ДПС

Чакат евродепутат да смени Местан на председателския пост

Своеобразен триумвират от сегашните заместници на председателя на ДПС да поеме временно ръководството на партията до провеждането на конференцията за избор на нов лидер. Това е едно от възможните решения за безпрецедентния казус в Движението, възникнал след разпространената реч на почетния председател Ахмед Доган по време на новогодишното парти на елита на ДПС. Празненството бе на 18 декември, но словото на Доган бе публикувано от пресцентъра на ДПС на сайта на партията вчера. В него идеологът на ДПС нарича "гаф" декларацията, прочетена от Лютви Местан за сваления от Турция руски самолет.
 
Членовете на Централния съвет на ДПС се събират утре по обяд на извънредно заседание. Преди това ще има такова и на парламентарната група на ДПС, отбелязаха лаконично пред Bulgariautre високопоставени източници от Движението. По думите им обаче се очаква утре, на връх 55-тия си рожден ден, сегашният председател на ДПС да подаде оставка. При създалата се ситуация, очаквано е под въпрос и парламентарното председателство на Местан като шеф на депутатите на ДПС в 43-тото народно събрание, коментираха още ключови депесари. 
 
По устава на партията в ДПС трябва да бъде проведена отчетно-изборна конференция за избиране на нов председател в първите месеци на 2016 година. Затова и вариантът с триумвират, който да подготви партията за предстоящите партийни избори в лицето на сегашните заместници е удачен, обясниха членове на висшето ръководство на Движението. В момента вицета в партията са евродепутатът Филиз Хюсменова и депутатите Рушен Риза и Алиосман Имамов. Пак сред лансираните версии за смяна на Местан е временен председател, където се спрягат имената и на двама зам.-председатели, но на парламентарната група - Ферихан Ахмедова и д-р Тунчер Кърджалиев. 
 
Като много очакван развой от депесарите е оглавяването на партията от Хюсменова, която има дългогодишен опит като зам.-председател в ДПС и освен това е позната с работата си и в Брюксел.
Везните натежават в полза и на сегашния младежки лидер на ДПС и евродепутат Илхан Кючюк. Съвсем наскоро Кючук стана вицепрезидент на либералите в ЕС, припомниха запознати. Освен, че е в екипа на новия председател на АЛДЕ Ханс Ван Баален, Кючюк е познат на всички структури на Движението в страната. "Предвид напрегната ситуация, не е без значение, че Илхан е минал специализации и в САЩ, и в Русия", припомниха неофициално знакови депесари.