Централният съвет на ДПС решава утре бъдещето на Местан

Политика

23-12-2015, 19:00

Автор:

БългарияУтре

Всичко от Автора

Разширеното партийно ръководство се събира утре

Централният съвет на ДПС (разширеното партийно ръководство) се събира спешно на заседание утре, 24 декември, съобщи "Дневник" от членове на ръководството. Засега от пресцентъра на партията не отговарят, за да дадат повече информация за дневния ред на форума.

Ще има ли смяна на Местан 

Свикването му явно се налага заради създалата се ситуация след публикуването на новогодишната реч на почетния председател на партията Ахмед Доган, в която той обвини в гаф лидера на ДПС Лютви Местан, заради протурската му декларация след сваления руски самолет и обяви, че ДПС се нуждае от промяна, а не от подмяна. Словото (произнесено на 17 срещу 18 декември) беше публикувано във вторник (22 декември) вечерта след медийни публикации, че предстои смяна на Местан. 

Според устава на партията, Централният съвет може да се свика или от тясното партийно ръководство по искане на председателя, или от една трета от членовете му.

Какво ще стане - знае само Доган 

Дали ще стане въпрос за оставки знае само почетният ни председател, както и какъв точно ще е дневният ни ред, коментира пред "Дневник" член на ръководството на ДПС. По думите му не е изключено и да се стигне до оставка на Лютви Местан, особено след като днес започна яростна атака срещу него в сайтове, свързвани с друг депутат от ДПС Делян Пеевски.

Засега не е определено място на форума, но най-вероятно ще е в т.нар. Боянски сараи, където живее Ахмед Доган и ще е по обяд, макар традиционно Централният съвет да заседава в бившия хотел "Принцес".

Местан, който утре навършва 55 години, все още не е коментирал публично какъв е неговият прочит на словото на Доган и дали след медийните атаки ще се оттегли сам. Телефонът му е изключен през целия ден.

По повод публикация в "Стандарт", че охраната на Местан от НСО е свалена и той се намира в турското посолство, пред "Дневник" от НСО казаха, че лидерът на ДПС продължава да има охрана от службата, но отказаха информация.