ДПС и БСП застават срещу мене, но аз ще търся диалог и с тях

Декларира новият правосъден министър, утвърждавайки институционалния подход

Ще търся диалог с всички и ще чуя всички добри предложения, защото съм институционален човек, а това е институционалния подход. Това каза министърът на правосъдието Екатерина Захариева пред bTV. Министър Захариева обясни, че е човек, който не се страхува да приема предизвикателства и посочи, че е приела поста, защото счита, че реформата в съдебната власт е важна и че не бива да се отказваме по средата на пътя. "Много по-лесно е да обясняваме как нищо не се е случило и да влезем в разговори какво не се е променило, и какво трябва да се промени в Конституцията. Все пак промяната е добра стъпка. Това е решителна стъпка и не може да се отрича. Тази стъпка е само в Конституцията. Тепърва предстои много по-тежката работа в законодателството", каза министър Екатерина Захариева.


"Разчитам на подкрепата на всички. Това беше една от целите ми с партиите, подкрепящи правителството, ясно да изясним какво е редно да се направи. Да, ДПС и БСП застават срещу мен, но това не означава, че не трябва да се търси диалог с тях", обясни тя. По думите й не е национално отговорно, когато става въпрос за важни неща просто, защото са в опозиция да са против всякакви идеи. "Разбира се, че ще търся диалог с тях. Ще разчитам и на магистратските среди и НПО сектора", коментира министър Захариева.


"Моята цел не е просто да бъда министър на правосъдието. Не съм се хванала за този пост. Там съм, за да свърша работа. Позиционирам се там, където трябва да се случат нещата. За бързо приемане на Закона за съдебната власт, така че съдиите и прокурорите да се чувстват спокойни, че когато работят добре ще имат възможност за кариерно израстване. Изключително е обострен диалогът, истината е по средата. Ще търся диалог с всички и ще чуя всички добри предложения. Надявам се това да спре. Надявам се с компетентните хора и тези с добрите идеи, да стигнем до най-доброто решение, защото никой не печели от това", заяви министърът на правосъдието.


Според нея има добро начало. "Изработен е законопроект за съдебната власт. Има още два в парламента. Това не означава, че не трябва да се преработят. Няма как да внеса закон, който противоречи на Конституцията, това не означава, че отстъпвам по отношение на добрите идеи в него", обясни министър Захариева. По думите й, спешно е внасянето на Закона за съдебната власт. И трите законопроекта, два в парламента и третият на обществено обсъждане се нуждаят от сериозно преработване. Във връзка със скандала "Яневагейт" тя заяви, че обществото очаква независима, бърза и открита проверка. "Ясно е, че записите са правени незаконно, но нека да видим ВСС и Етичната комисия към него, дали ще разсее съмненията", добави министър Захариева.