Лекари зоват Москов да не хвърля оставка

Политика

12-12-2015, 15:43

Снимка:

© БГНЕС

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Чакат Христо Иванов на семинар на ДСБ

Цветанов за Кънев: Дори ДСБ не го подкрепя

Асоциацията на университетските болници с апел към здравния министър заради сбирката на ДСБ в Поморие

Часове преди ДСБ да обяви официално решението за бъдещото си участие в управлението на страната, от Асоциацията на университетските болници (АУБ) излязоха с писмо до здравния министър Петър Москов. 

Изберете каузата на здравеопазването, пишат лекарите до ресорния си министър. Снощи в предаването Панорама Радан Кънев призова съпартиеца си и зам.-председател на ДСБ да подаде оставка като здравен министър. "На всички е ясно, че организацията в системата на здравеопазването в последните две десетилетия неумолимо се разпада. Болезнено е да се признае, че ние сме стигнали дъното, но реалността говори именно за това. Като лекар Вие добре познавате всяко сътресение, което системата преживяваше след поредната идея за промяна, след всяка смяна на министър, след поредната реорганизация на административния апарат на министерството", обръщат се днес към Москов от АУБ.

"Това, ведно с все по-категоричното място, което лобизмът зае в системата ни, доведоха до трусове, до постоянна и непрекъснато нарастваща липса на средства, до несигурност и у лекари, и у пациенти, до разслояване и противопоставяне на медицинската общност. Загубени бяха интегритетът между отделните специалности, връзката и обучението между поколения лекари, липсват подготвени кадри в немалко специалности. Изчезна изконното и най-важното условие за успеха на едно лечение – доверието между лекар и пациент", казват още лекарите в своята позиция. И още:"Системата се нуждае от промяна, но тя и изисква преди всичко стабилност, мъдрост, недопускане на рискове и най-вече професионален поглед в бъдещето.Затова на всички омръзна постоянната смяна на министри и заместник-министри, гордо анонсирани всеки пък като „реформа“. А нужната реформа така и не стартира до сега. Доктор Москов, Не позволявайте да бъде пропуснат шансът за промяна на системата и така да се завърти отново омагьосания кръг на нов министър, който идва с нови идеи и нова посока на здравеопазването".

"Всички сме наясно, че началото е трудно, че е възможно да бъдат допуснати нови грешки. Важно е обаче, посоката да бъде ясно дефинирана и това в крайна сметка да доведе до възстановяване на справедливостта, баланса и разума в системата на българското здравеопазване. Изберете каузата ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, д-р Москов!", завършва писмото до здравния министър. То е подписано от проф. д-р Валентин Игнатов, председател на УС на АУБ.