Цветанов за Кънев: Дори ДСБ не го подкрепя

Политика

11-12-2015, 22:00

Снимка:

ФБ/Канал vevesti

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Чакат Христо Иванов на семинар на ДСБ

Протестиращи аплодираха съдии в тоги

Петър Москов трябва да напусне кабинета, но това е личното ми мнение, призна тъмносиният лидер

Председателят на ПГ  на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидерът на ДСБ Радан Кънев се репликираха по време на предаването "Панорама" тази вечер. И за разлика от преди няколко седмици в пленарна зала, където често стиковаха позиции, сега изложиха противникови тези. Както е известно, смед приемането на конституционните промени на второ четене и оставката на правосъдния министър, тъмносиният председател обяви, че сваля доверието си от кабинета. "Кънев направи личен избор и дори не е подкрепен от своята партия", каза по време на предаването Цветанов. Председателят на ДСБ обаче заяви, че "първият импулс в политиката е лично, лидерско решение". И допълни:"Смелостта е най-голямата липса в българската политика".
 
43-тият парламент постигна един ясен политически консенсус за провеждане на съдебна реформа. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването Панорама в коментар на ситуацията от последните дни след оставката на правосъдния министър. "Някой иска да саботира успешното правителство на Бойко Борисов и си създава подходяща хранителна среда за това", каза Цветанов. Трябва да отчитаме стабилността, която е постигната с това управление, отбеляза още Цветанов. "Аз не мога да разбера днес, кой е добрият в тази система - главният прокурор или председателят на ВКС?", запита риторично той. И припомни, че и двете позиции са избрани от Висшия съдебен съвет (ВСС). "А точно ВСС търпи най-много критики". "Ние, от ГЕРБ, винаги приемаме всяко разумно предложение", допълни зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветанов защити и поправките в конституцията на 2-ро четене и заяви, че ГЕРБ не участва в политическо противопоставяне, вероятно имайки предвид декларираната опозиционна страна от председателя на ДСБ Радан Кънев. "Ние, от ГЕРБ, залагаме на прагматичността, искаме устойчиво законодателство", каза Цветанов. "Днес България се нуждае от стабилно управление и ние ще успеем да го задържим, защото партия ГЕРБ е с протегната ръка към всяка една политическа сила, която подкрепя реформите", подчерта на два пъти зам.-председателят на ГЕРБ. "Най-много съм разговарял за съдебната реформа с Христо Иванов, питал съм го за всяка редакция", каза Цветанов. И допълни:"Нали разбирате, че ако той нямаше подкрепата на ПГ на ГЕРБ, нямаше да стане министър. Винаги сме разглеждали състава на Министерски съвет като един тим, без значение от коя партия са министрите".    
 
"България е в тежка кризисна ситуация след гласуването на конституционните промени", заяви минута по-късно в студиото на Панорама председателят на ДСБ Радан Кънев. "Българската политика е дълбоко корумпирана и няма да сложа розовите очила като господин Цветанов", обърна се Кънев към председателят на ПГ на ГЕРБ. И нарече съдебната реформа "пропаднала". "За мен премиерът Борисов и партията ГЕРБ направиха грешен избор", каза Кънев, като обясни, че сега най-голямата парламентарна група се подкрепя в гласувания от АБВ и ДПС. Кънев обясни отново юнския "исторически компромис" по събирането на подписите на конституцията и летните си разговори с председателя на ДПС Лютви Местан. Цветанов обаче припомни, че само преди няколко дни отново Кънев е бил определен от управляващото мнозинство на ГЕРБ и РБ, да преговаря с ДПС за подкрепа на спорните поправки. По-рано Кънев заяви, че здравният министър Петър Москов трябва да подаде оставка. Но уточни, че ръководството на ДСБ ще реши бъдещето на Москов в кабинета. Както вече стана ясно, в ДСБ ще дебатират горещите теми от тази седмица в събота на семинар в Поморие. Кънев не коментира дали ще подаде своята оставка като председател на ДСБ, ако не получи подкрепата на своите. В кулоарите на парламента днес отново се  спрегна името на Москов за нов лидер на ДСБ след евентуална оставка на Кънев.

На финала Радан Кънев даде  да се разбере, че е по-добре да има предсрочни избори. А Цветанов призова отново за компромис, който обаче "не отделя от поставените цели".