Политолози: Ако РБ излезе в опозиция, ДПС идва с удоволствие

Провалът на "историческия компромис" за Конституцията ще циментира статуквото, казват те

Депутатите, които внасят промени в конституцията, различни от приетото с т. нар. исторически консенсус на първо четене през лятото, дължат обяснения на обществото защо се отмятат от този консенсус и защо смятат, че предложенията им са по-добрият вариант. Това коментира пред БНТ социологът от "Алфа Рисърч" Геновева Петрова. "Не чуваме от вносителите на новите поправки и редакции защо смятат, че това е по-добрият вариант и дали това значи, че се отмятат от националния консенсус. Те дължат тези отговори на обществото, а не само на партньорите си в управлението", каза Петрова.


Според социолога има два варианта - евентуален нов "исторически компромис" на база на новите текстове или никакъв компромис, което пък означава ДСБ начело с лидера си Радан Кънев да излезе в опозиция, а правосъдният министър Христо Иванов да подаде оставка. Според Геновева Петрова вариантите са - спиране на съдебната реформа и нещата в съдебната система да продължат да се случват както досега или търсене на нови варианти и други промени в законодателството, които да позволят все пак тя да започне.


"Ако Реформаторският блок бъде призован да излезе в опозиция, остава празно място, което ДПС евентуално с удоволствие ще заеме", коментира Петрова и попита реторично дали българските граждани желаят такъв тип управление. Тя напомни, че съдебната реформа е само една от реформите, с които правителството и Реформаторският блок са се ангажирали. Затова запазването на управленската формула според нея не трябва да се обвързва единствено с успеха или неуспеха на реформата в правораздаването.


Това, което наблюдаваме в последните седмици, представлява погребване на историческия компромис от лятото, коментира също по БНТ политологът Димитър Ганев. "Редакциите в комисията, които минаха миналата седмица, говорят именно за това", добави той. Предстои да видим дали ще има нов исторически компромис, дали въобще ще има компромис, а ако няма, дали Радан Кънев ще напусне управляващата коалиция. Дори и ДСБ да напусне коалицията обаче, това по никакъв начин не означава, че правителството е застрашено и сме на прага на нови избори", каза още Ганев.


По думите на Геновева Петрова министърът на правосъдието Христо Иванов работи последователно за съдебната реформа. Тя заяви, че ако конституционните промени не бъдат приети, това ще бъде в полза само на запазване на статуквото.