Решават днес за промените в Конституцията на второ четене

Политика

26-11-2015, 09:42

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Спорни са промените, които се отнасят до прокуратурата

Временната комисия за промените на Конституцията ще обсъжда и гласува днес на второ четене проекта за изменение на Конституцията с предложенията, направени след първото четене.
Законопроектът беше приет на първо гласуване с впечатляващите 184 гласа на 23 септември с основен акцент разделяне на Всишия съдебен съвет на съдийска и прокурорско-следователска колегия и с увеличаване на правомощията на Инспектората към ВСС.
След първото четене бяха направени предложения от АБВ за преразпределяне на 11-членната парламентарна квота и намаляване на правомощията на колегиите за сметка на пленума на ВСС.
От Реформаторския блок бяха внесени предложения за разделяне на бюджета на съдебната власт на три отделни бюджета - на съда, на прокуратурата и на ВСС; намаляване мандатите на ВСС и на тримата големи - председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор;  механизъм за отчетност на главния прокурор и процедура за временното му отстраняване  при данни за умишлено престъпление; създаване на паралелен антикорупционен орган, оглавяван от зам.-главен прокурор със статут  извън йерархията на прокуратурата.
Според източници на "Дневник" от комисията сред ГЕРБ надделявало мнението, че предложенията, които се отнасят до прокуратурата, излизали извън обхвата на приетия на първо четене проект и поради това не трябвало да се допускат до пленарната зала за второ гласуване.