Унгария ше гони участие на европейско първенство от 1972 година насам

Звездата на ПСЖ Ибрахимович иска на всяка цена да класира Швеция за шампионата във Франция

Днес започват баражите за класиране на европейското първенство през 2016 година във Франция.

Тимът на Унгария гостува за първи мач в Осло на Норвегия и има исторически шанс да се върне в лоното на призваните футболни сили.

Унгарците са били само два пъти на европейско първенство през 1964 и 1972 година. И двата пъти тогава участието им е запомнящо се. Първият път отборът завършва на трето място с бронзовите медали. А след това на четвърто. Тимът е в очакване на ново класиране за еврошампионат след 44 години.

През годините Унгария бе и световна сила. Историята помни два нейни финала на световно първенство. Единият път е през 1938 година когато губи в Париж от Италия с 2:4. През 1954 в Швейцария се случва "чудото от Берн". В групите Унгария смачква Германия с 8:3. На финала повежда срещу тях с 2:0 и губи с 2:3 световната титла. Любопитно е,че Унгария не е била на световно също доста отдавна. А именно  от 1986 година.

Сега, обаче унгарците имат шанс да надделеят над третият тим от групата на България, какъвто стана отборът на Норвегия. Всъщност Унгария бе почти отишла на европейското във Франция като трети най-добър отбор. Но в последния момент това място бе заето от Турция.

Така сега унгарците ще трябва да се преборят в два мача с Норвегия.

Останалите двойки, които ще определят другите трима участници на европейското първенство във Франция са: Украйна - Словения, Швеция - Дания и Босна и Херцеговина - Ейре.

Първите срещи от баражите са на 12,13 и 14 ноември. Вторите мачове са на 15,16 и 17 ноември.

Всички останали срещи също предизвикват голям интерес, но с най-голяма интрига се очаква да бъде скандинавското дерби между Швеция и Дания. Пред "Гадзета дело Спорт" звездата на Пари Сен Жермен Златан Ибрахимович бе категоричен: "Швеция на всяка цена трябва да играе по терените на Франция догодина. И аз ще направя всичко възможно това да стане. Разбира се,че ще е прекрасно да играя на европейски шампионат в страната където участвам в нейното клубно първенство", добави убедено Златан Ибрахимович.