Брунко Илиев: Искам да отлича представянето на Тодор Алексиев и Владо Николов

Николай Пенчев е един голям мъж

Бившият селекционер на националния отбор по волейбол Брунко Илиев коментира пред Блиц представянето на българския тим на европейското първенство. Той отличи много високо цялостното представяне на Владимир Николов и похвали мъжеството на Николай Пенчев, който игра на 1/4-финала срещу Германия, въпреки че в същия ден почина баща му. Илиев обяви, че срещу Франция ни чака много труден мач, но с помощта на публиката и желанието за изява на националите можем да спечелим.

„Това е голям успех за българския волейбол. Радвам се, че се класирахме на полуфиналите. Още повече, че съставът е осакатен. Заради контузии не могат да играят Тодор Скримов и Цветан Соколов. Салпаров и Жеков също са с травми. Въпреки това тези герои спечелиха всичките си мачове. Не е никак лесно да победиш два пъти Германия с 3:0, а това е бронзовият медалист от световното първенство преди година. Другите мачове ги взехме трудно, но важното е, че момчетата се събраха в едни изключително важни моменти и спечелиха много трудни геймове“, заяви Брунко Илиев.

„Искам да отлича представянето на Тодор Алексиев и най-вече на Владимир Николов. На 38 години той е лидер, от какъвто отборът имаше нужда след контузията на Соколов. Владо не игра добре в мачовете от Световната лига, но сега е на много, много високо ниво. Явно тази подготовка, която беше проведена през лятото в Белмекен, е оказала влияние върху представянето му. За мен той е национален герой. На тези години играе силно и е лидер. Аз съм му бил треньор и в началото на кариерата и след това. В началото бях скептично настроен, че от него може да стане голям волейболист. Владо обаче ме опроверга през годините. Самото му присъствие дава сила на целия национален отбор“, анализира бившият национален селекционер.

„За Николай Пенчев какво да кажа. Един голям мъж. Не е лесно да се играе в такъв тежък момент, в който е семейството му. Той обаче превъзмогна болката от загуба на баща си и направи силен мач“, обяви волейболният специалист.

„Срещу Франция ще е много трудно. Гледайки мачовете от Световната лига, която спечелиха, се видя, че това е много силен и обигран отбор. С нашата невероятна публика и невероятното желание за успех на тези момчета можем да ги победим. Заслужаваме участие на финал, каквото нямаме от много време. Не бива да се подценяват и другите два отбора. Ето, Италия снощи победи европейския шампион Русия с 3:0. Това трябва да се има предвид“, коментира Брунко Илиев.