Владимир Николов: Победата срещу Германия на четвъртфинал е сбъдната мечта

20 дни в Белмекен ми дадоха много сили

Владимир Николов направи поредния си много силен мач за България въпреки че преди по-малко от две седмици навърши 38 години. В четвъртфинала от Европейското първенство срещу Германия нападателят реализира 14 точки (3 аса, 1 блокада, 36 % в атака) и бе най-резултатен за България.
Ето какво каза Владо Николов малко след края на мача в Арена Армеец пред медиите, сред които и BGvolleyball.com.

- На полуфинал сте на Европейското първенство, на което България е домакин. Какво е усещането?
- Много съм щастлив. И днешният мач (срещу Германия, б.р.) е една сбъдната мечта. Изключителен мач, в който имаше напрежение, имаше заряд, но в крайна сметка успяхме да покажем по-здрави нерви и да бъдем максимално концентрирани в решителните моменти. За щастие, спечелихме с 3:0.

- Имаше ли възмездие за сметките, които си правеше Германия?
- Да. В крайна сметка победата е това, което има значение. Успяхме да издържим и сложихме под огромно напрежение германските нападатели, а блокадата ни бе страхотно оръжие. Благодарение на тези спортно-технически елементи успяхме да спечелим.

- И показахте, че място за сметки във волейбола няма ..
- Да, в спорта е така, ако побеждаваш, продължаваш напред.

 - На полуфинал сега предстои мач с Франция.
- Франция е категоричният фаворит. През тази година те са отборът, който играе най-добър волейбол. Спечелиха Световната лига с един загубен мач. Победиха Италия и Сърбия и смятам, че са фаворити, но горещо се надявам с помощта на тази българска публика да изравним малко обстоятелствата.

 - Kакво предимство може да ви даде Арена Армеец, която французите ще пробват само веднъж или два пъти преди полуфинала?
- Има значение, но това е една от най-хубавите зали за волейбол в Европа. Така, че тук - и това е може би в наш ущърб - е много лесно да се адаптират състезателите. Но пък залата е прекрасна и си е наша.

- От къде тези сили, които показвате на Европейското?
- 20 дни на Белмекен!

 - Преди няколко дни споменахте, че съжалявате, че не сте поет, за опишете атмосферата в Арена Армеец. Сега вече намерихте ли подходящите думи?
- За съжаление, още не. Но вие, журналистите, имахте възможност да бъдете в залата и да изпитате, това, което ние изпитваме, така че вие би трябвало да опишете по-добре нещата.

 - Пожелание преди полуфинала?
- Медал!