Жана Тодорова от Марица постигна изключителен индивидуален успех

Наша националка попадна в идеален отбор на шампионата на планетата за девойки до 20 години

Изключителен индивидуален успех постигна състезателката на Марица (Пловдив) Жана Тодорова на Световното първенство по волейбол за девойки до 20 години. Либерото на България попадна в идеалния отбор на шампионата на планетата в Пуерто Рико и бе удостоена с отличие по време на церемонията по награждаването. Националният отбор на България като цяло също се представи успешно на това първенство като завърши на осмото място. Младите Лъвици, сред които, освен Тодорова, играха още четири състезателки на Марица – Мирела Шахпазова, Симона Николова, Вангелия Рачковска и Радостина Маринова, започнаха шампионата с две убедителни победи над домакина Пуерто Рико и над Куба, което им осигури влизането сред осемте най-добри в света. Последва поредица от загуби, заради които момичетата на селекционера Иван Петков не успяха да се придвижат още по-напред в класирането, но все пак те приключиха надпреварата с един достоен финал за седмото място срещу тима на Русия, загубен едва след тайбрек с 2:3 (22:25, 25:23, 26:24, 18:25, 9:15).
“Разбира се, не се чувстваме много добре след тези загуби, но сме осми в света и това е нашата реалност“, заяви след края на първенството Иван Петков, в чийто екип, освен самия него, фигурираха още двама представители на пловдивския клуб – мениджърът на отбора Борис Халачев и физиотерапевтът Петър Караджов. За изненада на мнозина световен шампион стана отборът на Доминикана, който извоюва титлата след 3:2 във финала срещу Бразилия. В класирането следват Италия, Япония, Сърбия, Перу, Русия, България, Китай, Турция, Тайван, Чехия, Куба, Пуерто Рико, Мексико и Египет.
Либерото Жана Тодорова убедително оглави крайното класиране в индивидуалната ранглиста за най-добър защитник на Световното първенство с общо 120 успешно извадени топки, или средно по 4.29 на гейм. Най-близо след Жана по този показател на второ място в класацията е перуанката Йомира Виякорта с едва 3.77. Волейболистката на Марица е и на осмо място за най-добър посрещач. Тя има 94 перфектни поемания и 19 грешки от общо 205 опита за обработка на противниковия сервис, което и дава коефициент на ефективност от 36.59%.
Още две състезателки на Марица попаднаха в челните десетки на отделните индивидуални класации. Мирела Шахпазова е втора за най-добър посрещач, а Радостина Маринова – шеста за най-добър блокировач. Измежду останалите националки на България, най-успешно в тези ранглисти се представи Гергана Димитрова, която стана втора за най-добър реализатор, пета за най-добър изпълнител на сервис, осма за най-добър защитник, девета за най-добър посрещач и девета за най-добър нападател.
За съотборнички на либерото Жана Тодорова в идеалната седморка на Световното първенство бяха избрани разпределителят на Япония Мисаки Шираи, диагоналът на Бразилия Лорене Жералдо, посрещачите Брайелин Мартинес от Доминикана и Бояна Миленкович от Сърбия и центровете Мая Алексич от Сърбия и Анна Данези от Италия. Мартинес, която бе и топреализатор на шампионата, получи и най-високото индивидуално отличие – за най-полезен състезател.