Назначиха съдебно-медицинска експертиза на акушерката, била бебе

Крими

17-09-2015, 15:27

Снимка:

bg.time.mk

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Прокуратурата готви още обвинения за арестуваната акушерка

Не ям, не спя, оплака се Ковачева, която твърди, че е била малтретирана от арестанти

Софийският апелативен съд назначи съдебно-медицинска експертиза на акушерката Емилия Ковачева. Обвинената за побоя на новородено ще бъде прегледана в МВР-болница, а вещите лица ще трябва да установят страда ли Емилия от конкретно заболяване и ако е така, дали то е съвместимо с условията на следствения арест.

Резултатът ще бъде от ключово значение при произнасянето на САС по жалбата на Ковачева и защитата й, с която оспорват решението на СГС от миналата седмица. СГС остави в ареста акушерката, която бе заснета от камерите в "Софиямед" как бие новородено бебе.

От документите, които САС изиска по-рано от следствения арест, стана ясно, че тя е преглеждана от лекар и от психолог и са констатирани симптомите, които днес и самата тя назова в съдебна зала, съобщи нюз. бг. Акушерката била с влошено физическо и психическо здраве.
"Не ям, не спя", оплака се Ковачева пред съда.

По-късно пред журналисти защитата подчерта, че в следствените арести и в затворите трябва да бъдат осигурени нужните човешки условия. "Обществено известен е фактът, че на тези места няма такива условия", заяви адвокат Янев, допълвайки, че има и "множество издевателства и перверзии".

По думите му никой не взима мерки. В началото имало такива проблеми, но Ковачева се е оплакала и в момента нямало тормоз от страна на други арестанти над нея.

Янев изрази и опасения, че клиентката му може да прибегне до самоубийство, предвид факта, че има и такива случаи. "Един човек, който е доведен до отчаяние и не вижда спрямо него да се действа законосъобразно, много лесно в момент на криза може да стигне до такива опити", коментира защитата.

Стана ясно още, че разследването е към края си и предстои скоро прокуратурата да предяви материалите.

Емилия Ковачева за пореден път дойде в Съдебната палата с наведена глава, доведена от съдебна охрана. Нейни близки също присъстваха на заседанието. САС отложи разглеждането на мярката й за 24 септември от 10:00 часа.