Отново не се разбраха за промените в Конституцията

Всички партии се споразумяха, само Реформаторите – не, призна премиерът

Без окончателно решение приключи поредната среща между лидерите на партии и премиера Бойко Борисов за промените в Конституцията, предаде „24 часа”. 

"Всички осъзнават колко е важно да се промени Конституцията с голям консенсус", заяви премиерът Борисов. От думите му стана ясно, че има разбирателство между ГЕРБ, ДПС, АБВ, БДЦ и ПФ по 3 от важните промени в основния закон, но продължава да се чака последната дума на Реформаторския блок.

Борисов обяви, че няма да отстъпи от разделянето на ВСС на две колегии и поетия ангажимент те сами да се утвърждават. Той съобщи, че единственото, което към момента спирало РБ, но се надявал да го преодолеят, бил начинът, по който се взимат решенията. Пазарлъкът бил за квотната бройка в двете колегии. В предлагания проект е разписано, че в съдийската колегия 8 души ще се избират от съдиите, а 5 - от парламента, а в прокурорско-следователсската - 6 от гилдията и 6 от депутатите. 

Всички партии, без РБ, били обединени около варианта квотите да станат 8:6 за съдийската колегия и 6:5 за прокурорската. "Това абсолютно запазва принципа на независимост в съдебната система", заяви Борисов.

Ако реформаторите не постигнат единно решение, премиерът бил готов да отиде на поражение в петък, но не и да създава напрежение в блока. Той натърти, че ще е голямо поражение и за ГЕРБ, и за РБ, ако в петък промените в конституцията не минат в пленарна зала.

Борисов уточни, че договорката била да се приемат на първо четене промените, но преди второто да се пита Конституционния съд по всеки от текстовете.

Премиерът защити правосъдния министър и обяви, че го подкрепя и стои зад него и прави всичко заради него, защото той не можел сам да се оправи.