Борисов и Първанов се разбраха за промените в Конституцията

Политика

20-07-2015, 14:36

Снимка:

24 часа, Десислава Кулелиева

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започна срещата между Борисов и Първанов

И шефът на правната комисия отиде при Борисов и Първанов

С план "Б" за промените излязоха премиерът и лидерът на АБВ след срещата си

С план "Б" за промените в Конституцията излязоха премиерът Бойко Борисов и лидерът на АБВ Георги Първанов след срещата си, която приключи току що в парламента, предаде „24 часа”.

Договорката е в четвъртък Народното събрание да приеме декрарация или решение, в което да разпише, че Конституцията ще бъде променена по три консенсусни за всички партии точки - засилване на ролята на инспектората, разделяне на ВСС на колегии и прекия избор на съдии и прокурори. След това в петък АБВ евентуално биха подкрепили промените в Конституцията.
Това ще бъде нещо като джентълменско споразумение, обясни премиерът Бойко Борисов. Той за пореден път каза, че за него и правителството е важно промените в Конституцията да бъдат приети в парламента от петък, защото това ще е знак и към народа, и към Брюксел, за готовността за съдебна реформа. Ще бъда много признателен и благодарен, ако това се случи, обърна се Борисов към Първанов публично. Той обясни, че АБВ са поставили към него условия проектът да бъде изтеглен и внесен наесен отново със 180 подписа. Премиерът обаче не бил съгласен, защото изтеглянето на текстовете щяло да забави реформата с минимум месец и половина. Той обеща, след като бъдат гласувани на първо четене в парламента промените, да се направи експертен съвет, който да обсъди детайлно текст по текст.
Джентълменско споразумение вече не е достатъчно, затова искаме с декларация парламентът да разпише рамката на това, което ще се променя в основния закон, обясни Георги Първанов. Окончателното решение на АБВ за това как да гласува в петък обаче щяло да се вземе от политическите органи на партията.
Премиерът се опитва да спаси онова, което е възможно в създалата се ситуация, защото по начина, по който започна съдебната реформа, тя е в задънена улица, каза експрезидентът. Според него до тук се е стигнало заради "слаб експертен потенциал и подчертано арогантно поведение" на вносителите и защитниците на проекта.
Първанов уточни, че премиерът е изразил готовност за отказ от редица пунктове във внесения вече проект, които се оспорват от АБВ. И изброи като такива свиването на мандата на висшите магистрати, предвидената възможност за явен избор на съдии и прокурори и тази всеки съд да пита КС. Виждам стремеж да се редуцира конституционното предложение с две трети, допълни Първанов. Дори и да се съгласим на конституционна реформа, това ще е по-скоро знак за ролята на българските институции към Брюксел, допълни още Първанов.
Надявам се всички да положим усилия, защото реформите не са за една партия и един човек, а за години напред, включи се и премиерът. Борисов бил благодарен на всички, които "търпеливо и с повече разум, преглъщайки егото си," обсъждат конституционните промени.
Борисов обясни, че има моменти, в които намесата му е наложителна, но допълни че и след срещата си с Първанов не може да е категоричен, че са се споразумели.
Идеята за джентълменското споразумение той не е обсъждал с партньорите си от Реформаторския блок и Патриотичния фронт, но допълни, че това е вариантът промените да минат в петък.