Военните действия срещу Иран остават като възможност

Свят

20-07-2015, 14:40

Снимка:

defense.gov

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

САЩ нервничат в преговорите с Иран

"Шесторката" и Иран се споразумяха

Щатският министър на отбраната ще успокоява Израел за споразумението по ядрената програма

Военните действия все още биха могли да бъдат използвани, за да се предотврати създаването на атомна бомба от Иран, независимо от постигнатото споразумение.

Това заяви министърът на отбраната на САЩ Аш Картър на път за Израел, съобщи Би Би Си.

Цел на неговото посещение е да се успокоят притесненията на американските съюзници в страната, след като миналата седмица Техеран и групата световни сили "5+1" - САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия, постигнаха споразумение по ядрената програма, което включва и значителни облекчения на санкциите срещу Иран.

Картър заяви още, че въпреки това той няма намерение да променя мнението на никого в Израел и наблегна на това, че желанието на Вашингтон да защити Израел не се е променило.

"Една от причините, поради които тази сделка е добра е, че не отхвърля военната опция", каза Картър пред репортери. Той допълни също, че тя премахва критичния елемент на опасността, заплахата и несигурността от региона.

След като официално беше обявено постигането на споразумение между световните сили и Техеран, израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече това "историческа грешка", която разчиства пътя на Иран за направата на ядрено оръжие.

По време на няколкодневната си визита в Израел Картър ще се срещне в понеделник със своя колега Моше Ялон и във вторник с премиера Нетаняху. След това той ще замине за Саудитска Арабия и Йордания.