САЩ нервничат в преговорите с Иран

Свят

10-07-2015, 12:57

Снимка:

regnum.ru

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Техеран пък вини "шесторката": извиват ни ръцете за ядрената програма

Техеран призова "шесторката" да избира между споразумение и принуда.

Това заяви пред ирански журналисти външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф, цитиран от ТАСС.

Много пъти сме казвали, че споразумението и принудата са несъвместими. Едното от двете трябва да бъде избрано, предупреди той.

Зариф поясни, че Иран констатира прекомерни изисквания от световните сили (САЩ, Русия, Франция, Китай, Великобритания и Германия) и видими изменения в позициите.

Между самите страни от "шесторката" се наблюдават разногласия. Това е сложна работа, продължи първият дипломат на Иран.

По думите му иначе работата по изработването на документа продължава. Не трябва да напускаме масата на преговори, категоричен е Зариф.

От своя страна заместник-министърът на външните работи на Иран Маджид Раванчи заяви, че към момента не може да се говори за провал на преговорите, но западните държави трябва да приемат сложни решения.

Вчера държавният секретар на САЩ Джон Кери заплаши да напусне ядрените преговори между световните сили и Иран, намеквайки, че дипломатите няма да сключат споразумение с Ислямската република в следващите часове, съобщи АП.

Ново отлагане може да усложни усилията на САЩ бързо да приложат договореното.
Иранците веднага отговориха, обвинявайки САЩ и европейските им съюзници в създаване на пречки.

Кери и западни официални представители обявиха, че Иран все още не е взел тежко политическо решение за спиране на ядрената си програма. Но високопоставен ирански представител изтъкна, че американците и техните партньори са тези, които връщат назад няколко ключови ангажимента, отнасящи се до постоянното ниво на ядрена дейност в Иран и определяне на краен срок за премахване на икономическите санкции срещу Техеран.

Кери заяви във Виена, че не може да чакат постоянно, за да се вземе решение.
Ако не бъдат взети тежки решения, ние сме готови да прекратим този процес, заплаши той.

Това е най-силната индикация, че САЩ започват да губят търпение с Иран. Преди няколко дни американският президент Барак Обама заяви, че търпението се изчерпва след близо 2 седмици непрекъснати преговори.

Иран и „шесторката" трябваше да сключат дългосрочно споразумение на 30 юни, но на два пъти удължиха срока за преговори. Днес изтича последното удължаване на преговорите.

Според американските закони преговорите трябваше да приключат преди края на вчерашния ден във Вашингтон, за да се избегне 60-дневен преглед на евентуалното споразумение в Конгреса, което няма да позволи на Обама бързо вдигане на санкциите срещу Иран.